Liczba postów: 27
Liczba wątków: 3
Zawsze fascynowały mnie barwy i to, jak różnie wpływają na nasze samopoczucie. W trakcie moich podróży do egzotycznych krajów zauważyłem, że kolory mają ogromne znaczenie w lokalnych tradycjach. Widziałem jasne, soczyste odcienie na Karaibach, które niosły ze sobą radość i pozytywną energię. A gdy byłem w Skandynawii, panowała tam paleta pastelowych i chłodnych barw, które oddziaływały kojąco i relaksująco. W związku z tym rozpocząłem remont salonu i stanąłem przed wyborem idealnej kolorystyki. Nie chodzi tylko o estetykę, ale także o to, jak barwy mogą wpłynąć na nasz nastrój w miejscu tak ważnym jak własny dom. Jakie są Wasze doświadczenia i przemyślenia na temat wyboru kolorów do wnętrz?
Liczba postów: 39
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Fascynuje mnie idea "psychologii barw" - jak to co widzimy wpływa bezpośrednio na nasze emocje. Philipsulse wspomniałeś o podróżach - czyli element ekscytujący dla umysłu; a zakletamelodia poruszyłaš bardzo praktyczny aspekt planowania wnętrza według określonych potrzeb użytkowników. To pokazuje dwustronność podejścia do designu: funkcjonalność spotyka się tu z osobistym gustem.
Liczba postów: 27
Liczba wątków: 3
Racja vvividvvenom! Teoria kolorów jest niesamowicie ciekawa i skomplikowana jednocześnie. Ja osobiście dużo czytam blogów podróżniczych oraz magazynów o designie wnętrz – np.: "Elle Decoration", gdzie często można znaleźć inspiracje łączące różne style życia ze sposobami dekoracji.
Liczba postów: 39
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Dokładnie Philipsulse! Ta warstwowość sprawia też, że czasem decyzja może być paraliżująca - ileż to razy stałem przed półką z próbnikami farb czując się całkowicie zagubiony...
Liczba postów: 32
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Świetlna charada vvividvvenom! Otóż jako designerka muszę brač pod uwagę całościowy efekt jaki chcę uzyskač dla danego wnêtrza...