ForaWarszawa
Jak wybrać idealną kolorystykę do salonu? - Wersja do druku

+- ForaWarszawa (https://fora.warszawa.pl)
+-- Dział: Aranżacja Wnętrza (https://fora.warszawa.pl/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Dział: Dekoracja (https://fora.warszawa.pl/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Wątek: Jak wybrać idealną kolorystykę do salonu? (/showthread.php?tid=94)

Jak wybrać idealną kolorystykę do salonu? - Philipsulse - 07-17-2024

Zawsze fascynowały mnie barwy i to, jak różnie wpływają na nasze samopoczucie. W trakcie moich podróży do egzotycznych krajów zauważyłem, że kolory mają ogromne znaczenie w lokalnych tradycjach. Widziałem jasne, soczyste odcienie na Karaibach, które niosły ze sobą radość i pozytywną energię. A gdy byłem w Skandynawii, panowała tam paleta pastelowych i chłodnych barw, które oddziaływały kojąco i relaksująco. W związku z tym rozpocząłem remont salonu i stanąłem przed wyborem idealnej kolorystyki. Nie chodzi tylko o estetykę, ale także o to, jak barwy mogą wpłynąć na nasz nastrój w miejscu tak ważnym jak własny dom. Jakie są Wasze doświadczenia i przemyślenia na temat wyboru kolorów do wnętrz?

RE: Jak wybrać idealną kolorystykę do salonu? - zakletamelodia - 07-18-2024

Philipsulse napisał(a):Jakie są Wasze doświadczenia i przemyślenia na temat wyboru kolorów do wnętrz?
Wybór kolorów to prawdziwe wyzwanie artystyczne! Pamiętam swój ostatni projekt – kompleksowe urządzanie mieszkania dla pewnego młodego małżeństwa. Klientka marzyła o salonie utrzymanym w tonacji szarości z akcentami burgundu, więc postawiłam na eleganckie połączenie ciemnych mebli z jaśniejszymi ścianami oraz dodatkami w intensywnych kolorach. Szarość jest świetną bazą – neutralna i daje szerokie możliwości aranżacyjne.

RE: Jak wybrać idealną kolorystykę do salonu? - vvividvvenom - 07-18-2024

Fascynuje mnie idea "psychologii barw" - jak to co widzimy wpływa bezpośrednio na nasze emocje. Philipsulse wspomniałeś o podróżach - czyli element ekscytujący dla umysłu; a zakletamelodia poruszyłaš bardzo praktyczny aspekt planowania wnętrza według określonych potrzeb użytkowników. To pokazuje dwustronność podejścia do designu: funkcjonalność spotyka się tu z osobistym gustem.

RE: Jak wybrać idealną kolorystykę do salonu? - Philipsulse - 07-18-2024

Racja vvividvvenom! Teoria kolorów jest niesamowicie ciekawa i skomplikowana jednocześnie. Ja osobiście dużo czytam blogów podróżniczych oraz magazynów o designie wnętrz – np.: "Elle Decoration", gdzie często można znaleźć inspiracje łączące różne style życia ze sposobami dekoracji.

RE: Jak wybrać idealną kolorystykę do salonu? - vvividvvenom - 07-18-2024

Dokładnie Philipsulse! Ta warstwowość sprawia też, że czasem decyzja może być paraliżująca - ileż to razy stałem przed półką z próbnikami farb czując się całkowicie zagubiony...

RE: Jak wybrać idealną kolorystykę do salonu? - zakletamelodia - 07-18-2024

Świetlna charada vvividvvenom! Otóż jako designerka muszę brač pod uwagę całościowy efekt jaki chcę uzyskač dla danego wnêtrza...