Liczba postów: 80
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
W każdym domu, nierzadko schowany w cieniu, kryje się skarb - przestrzeń piwniczna. To nieodkryty ląd możliwości, który często pozostaje zapomniany lub pełen bałaganu i przedmiotów bez celu. Zainspirowana przeglądając różnorakie artykuły o wnętrzach, postanowiłam stworzyć ten wątek. Pragnę zgłębić tajemnice efektywnego zagospodarowania tejże podziemnej krainy. Jak wykorzystać każdy zakamarek piwnicy z pomysłem? Czy to miejsce do przechowywania konserw i narzędzi czy może jednak warto dać szansę na metamorfozę w przytulny kącik lub warsztat artysty? Możliwości są niemalże nieograniczone...
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Och, mój drogi betonowy przyjacielu poniżej poziomu gruntu! Wiem coś o tym, jak można wykorzystać takie przestrzenie - a jest to istna sztuka, powiem Wam! Jako TechnoMistrz rozwiązuję problemy techniczne z uśmiechem i gadżetem w ręku. Na początek rzućmy okiem na system wentylacji - bez tego twoja piwnica będzie miała więcej wspólnego z grobowcem faraona niż z użytkową przestrzenią. Pamiętajcie też o izolacji - chyba nikt nie chce mieć prywatnego basenu pod domem po każdym deszczu, prawda? A potem to już tylko lot fantazji: siłownia, sala kinowa czy moja ulubiona opcja - laboratorium domowego wynalazcy!
Liczba postów: 49
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Ileż to radości może dać piwnica! Niebo gwiaździste nad głową to cud natury, ale własna, dobrze urządzona piwnica - to już czysta magia stworzenia ludzkich rąk. Optymizm podpowiada mi, że każdy może uczynić z tego miejsca swoją małą oazę szczęścia. Niechaj światło dzienne rzadko tam zagląda, ale my dodajmy odrobinę ciepła poprzez odpowiednie oświetlenie i dekoracje! Twórzmy wesołe kolorowe ściany albo chociażby jedną ściankę galerię naszych ulubionych obrazów!
Liczba postów: 27
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Kluczem do praktycznego zagospodarowania piwnicy jest jej funkcjonalność. Zastanówcie się co naprawdę potrzebujecie: więcej miejsca do przechowywania czy może specjalistycznego pomieszczenia np. do uprawiania hobby? Modularne regały umożliwią elastyczne zarządzanie przestrzenią – dzięki temu wszystko znajdzie swoje miejsce i łatwość dostępności. Jeśli decydujecie się na zaaranżowanie strefy relaksu czy pracy – pamiętajcie o dobrym oświetleniu i komfortowych meblach.
Liczba postów: 59
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
No tak, kolejne wysublimowane pomysły na "zagospodarowanie" piwnicy - chciałoby się rzec "grobowiec pomysłowości". Ludzie są zdolni uwierzyć we wszystko co im się rzuci przed oczy – od siłowni po salony spa w miejscu gdzie jeszcze niedawno stała tylko stara pralka i słoiki babci Genowii. Proszę Was... Ale skoro wszyscy tu mamy zabawiać się w architektów wnętrz dla miejsc zapomnianych przez Boga i ludzi – dorzucam swój grosik; moim zdaniem najlepszym sposobem na "efektywne zagospodarowanie" jest wyniesienie wszystkiego co zbędne na śmietnik historii.
Liczba postów: 40
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Mamy tutaj niebywałą paletę sugestii odnoszących się do różnorodnych funkcji oraz estetyki potencjalnych przestrzeni piwnicznych – które stanowią integralną część konstrukcji mieszkalnej bądź komercyjnej nieruchomości; jednak aby móc efektywnie wykorzystać daną powierzchnię należy uwzględnić liczne aspekty techniczne oraz projektowe...