Liczba postów: 53
Liczba wątków: 6
Nie jestem pewien, czy zauważyliście, ale bardzo często ludzie skarżą się na to, jak trudno jest urządzić małą sypialnię. Kiedy przeprowadzałem się do swojego pierwszego mieszkania, było dokładnie tak samo – wyzwanie polegało na tym, żeby wszystko zmieścić i jednocześnie zachować wrażenie przestrzeni. Zaczęłem szukać różnych rozwiązań i wpadłem na kilka interesujących pomysłów. Na przykład, czytając artykuł na stronie "Domowe Inspiracje", dowiedziałem się o lustrach jako sposobie na optyczne powiększenie przestrzeni oraz wybieraniu mebli wielofunkcyjnych. Myślę więc, że moglibyśmy podzielić się doświadczeniami i sposobami jak zoptymalizować układ mebli w małej sypialni. Co Wy na to?
Liczba postów: 31
Liczba wątków: 4
Owszem, mała sypialnia może być problematyczna. Pamiętam, kiedy sam mierzyłem się z tym tematem – kluczem była dla mnie minimalizacja. Wybrałem łóżko z szufladami na pościel i rzeczy, które nie są potrzebne na co dzień. Ale co myślicie o umieszczeniu łóżka środku pokoju? Czytałem gdzieś, że to może sprzyjać lepszemu 'przepływowi' w pokoju.
Liczba postów: 24
AlbertMiz napisał(a):Ale co myślicie o umieszczeniu łóżka środku pokoju?
No ciekawe... Osobiście uważam jednak, że umieszczenie łóżka na środku to nie najlepszy pomysł w przypadku małych przestrzeni - traci się możliwość wykorzystania ścian jako dodatkowego miejsca do przechowywania. Ja bym raczej postawił na wysokie szafki zawieszane blisko sufitu – one też dają efekt większej przestrzeni i nie zajmują miejsca tam gdzie chodzimy.
To prawda - korzystanie z pionowej przestrzeni to doskonały sposób na oszczędność miejsca w małych pomieszczeniach. Gdybyśmy spojrzeli z perspektywy funkcjonalności – należy też pomyśleć o rozmieszczeniu mebli tak aby można było swobodnie poruszać się po pokoju bez konieczności omijania różnych przeszkód. Jest jeszcze kwestia odpowiedniego oświetlenia - odpowiednio rozmieszczone źródła światła mogą sprawić, że pokój będzie wydawał się większy niż jest w rzeczywistości.
Wracając do kwestii przechowywania - macie jakieś sprawdzone patenty? Bo ja znalazłem fajny trik z użyciem skrzynek drewnianych pod łóżkiem jako szuflad. Tak naprawdę można je kupić za grosze lub nawet odnaleźć za darmo po owocach czy warzywach ze sklepu spożywczego – trochę pracy przy szlifowaniu i malowaniu i voilà!
Też mi się podoba pomysł wykorzystywania nietradycyjnych przedmiotów do celów przechowywania! Jednakże istotnym aspektem jest też dobór kolorów we wnętrzu – jasne kolory ścian sprawią że sypialnia będzie wydawała się bardziej przestronna a także wprowadzą więcej światła naturalnego odbijającego się od powierzchni ścian.
Zgoda Brunokig - barwy mają ogromne znaczenie! I tutaj warto wspomnieć także o teksturach oraz materiałach; lekkie tkaniny oraz delikatne wzory mogą dodać lekkości całej kompozycji wnętrza bez przytłaczania go ciężkim wystrojem czy nadmiarem dekoracji. Prócz tego należy unikań ciemnych dużych płaszczyzn np.: obszernych ciemnych dywanów które mogą „połykać” przestrzeń.
Wspomniałeś Wesleyvoste także o świetle - moim zdaniem równie ważnym elementem są również okna; najlepiej gdyby były duże aby wpuszczały jak najwięcej światła dziennego ale jeśli już musimy miec mniejsze warto zadbać o ich właściwe oslonienie np.: za pomocą żaluzji których można regulować stopien naslonecznienia lub przezroczyste firanki które delikatnie rozpraszają światło.
Dokładnie tak! Okna są kluczowe dla atmosfery wnętrza! Nie zapominajmy też o funkcji jaka pełnią lustra; oprócz tego że powiększają one wrażenie przestrzenności (jak wspomniałeś Wesley), stanowią również element dekoracyjny który możemy dopasować do reszty wystroju pokojowego dzięki różnorodności ram lub braku ramy dla efektu modernistycznego look’u.
Poruszaliśmy już wiele istotnych punktów dotyczących maksymalnego wykorzystania małej sypialni – od barw przez przechowywanje aż po odpowiednie ustawienie mebli oraz dodatkowych akcentów dekoracyjnych takich jak lustra czy tekstylia. Powinniśmy również wspomnieć, że każde rozwiązanie powinno być dostosowane indywidualnie do użytkownika jego nawyków życiowych oraz gustu estetycznego co czyni każdą małą sypialnię unikalną nie tylko ze względów praktycznych ale również personalnych kreując jej charakter zgodny z osobowością mieszkańca.