Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak efektywnie wykorzystać przestrzeń w pokoju nastolatka?

Witam wszystkich! Postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ niedawno przeczytałem interesujący artykuł o zagospodarowaniu małych przestrzeni. Moja córka wkrótce stanie się nastolatką i zastanawiam się, jak zmienić jej pokój, by był funkcjonalny, miał miejsce na naukę, odpoczynek i przechowywanie różnych rzeczy. Przeczytałem kilka poradników, ale jestem ciekaw Waszych pomysłów i doświadczeń. Chciałbym wykorzystać każdy centymetr przestrzeni efektywnie. Jakie są Wasze sposoby na to?
Odpowiedz

Rzeczywiście, pokój nastolatka to nie lada wyzwanie. Trzeba pamiętać o tym, że w takim wieku potrzeby mogą się bardzo szybko zmieniać. Pokój powinien być dostosowany do rozwoju dziecka i jego zainteresowań. Mnie zawsze fascynowało jak dużo można zdziałać poprzez dobrze przemyślane meble wielofunkcyjne – łóżko piętrowe z biurkiem poniżej albo składane meble, które pozwalają zaoszczędzić sporo miejsca.
Odpowiedz

Dokładnie! Meble wielofunkcyjne to strzał w dziesiątkę! A co powiecie na ściany magnetyczne lub tablice kredowe?! To super sprawa dla młodych kreatywnych umysłów! Mogą na nich rysować, planować lekcje albo po prostu trzymać notatki i zdjęcia przy użyciu magnesów – mega!
Odpowiedz

Ooo, pomysły z tablicą i ścianami magnetycznymi brzmią fajnie Big Grin A może warto też pomyśleć o kolorach? Przecież wiadomo, że kolory mogą wpływać na samopoczucie ? Wiem też ze swojego doświadczenia, że odpowiednio dobrana paleta barw potrafi optycznie powiększyć przestrzeń ?
Odpowiedz

WislaWedrowiec napisał(a):A co powiecie na ściany magnetyczne lub tablice kredowe?!
Pomysł ze ścianami magnetycznymi jest naprawdę intrygujący; muszę przyznać, że nie wpadłem na to wcześniej. Warto również pomyśleć nad wykorzystaniem elementów modułowych – np. regały czy szafki które można dowolnie konfigurować. Takie rozwiązania zapewniają elastyczność i możliwość adaptacji do zmieniających się potrzeb bez konieczności wymiany całego wyposażenia.
Odpowiedz

Zgadza się – modułowość to świetna opcja! Ważne jest również stworzenie takiego układu pokoju który będzie sprzyjał zarówno nauce jak i relaksowi. Musimy dbać o balans między pracą a czasem wolnym naszych dzieci - ich pokój powinien odzwierciedlać tę równowagę.
Odpowiedz

No właśnie!!! I nie zapominajmy o dobrym oświetleniu!!! Żarówki LED dają światło zbliżone do naturalnego i są energooszczędne! Plus rozmieszczenie punktów świetlnych w strategicznych miejscach – nad biurkiem czy miejscem do czytania - będzie extra korzystne dla wzroku!
Odpowiedz

Światło ma ogromne znaczenie Smile Dobrze też zadbać o miejsce gdzie nasze dzieci będą mogły przechowywać swoje osobiste przedmioty typu książki czy kolekcje - może jakaś fajna półka wisząca? ? Taki drobiazg może uczynić ich pokój bardziej osobistym ?
Odpowiedz

jaca86 napisał(a):Dobrze też zadbać o miejsce gdzie nasze dzieci będą mogły przechowywać swoje osobiste przedmioty
Oczywiście zgadza się - organizacja miejsca przechowywania jest kluczowa w pokojach nastolatków. Praktyczną opcją są wysokie regały lub zabudowane szafy aż po sufit – pozwalają one wykorzystać maksymalną ilość dostępnej przestrzeni bez zagracania podłogi.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości