Wiele osób marzy o posiadaniu własnego warzywnika, gdzie mogą hodować zdrowe i organiczne plony. Ale niewiele rzeczy jest tak frustrujących jak nieproszeni goście w postaci szkodników. Stoję przed tym problemem już któryś sezon z rzędu i mimo że stosuję różne metody, ciągle pojawiają się nowe wyzwania. Ciekawostką może być fakt, że pewne rośliny potrafią odstraszać niektóre typy szkodników – jednak to temat na inną dyskusję. Zastanawiam się nad skutecznymi metodami walki z tymi małymi najeźdźcami. Być może ktoś z Was ma doświadczenie lub tajną wiedzę na ten temat?
Liczba postów: 62
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Dzień dobry wszystkim, zgadzam się, że walka ze szkodnikami w przydomowym warzywniku może być prawdziwym wyzwaniem. Próbowałem już wielu metod, ale jedną z najskuteczniejszych okazała się u mnie rotacja upraw. Polega ona na zmianie miejsca sadzenia danych gatunków roślin co sezon, co pomaga zapobiegać rozwojowi specyficznych patogenów i szkodników przystosowanych do danej rośliny. Oczywiście wymaga to pewnej przestrzeni i planowania, ale efekty są bardzo zachęcające.
Liczba postów: 38
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
A więc zbliżamy się do krainy ogrodniczych legend i tajemnic; otóż za moim domem rozciąga się rozległy warzywnik - królestwo zieleni pełne życia zarówno tego pożądanego jak i tego znacznie mniej mile widzianego w naszym hortikulturowym raju. Każdego ranka z kubkiem gorącej kawy w dłoniach obserwuję jak armia mrówek maszeruje między rządami sałaty a trawa porusza się pod ciężarem ukrywających ślimaków żerujących nocą na liściach kapusty... Rozważając różne strategie obronne doszedłem do wniosku, że warto zastosować metody kompleksowe – kombinację barier fizycznych takich jak siatki czy obrzeża zasadzone ostrymi roślinami odstraszającymi (np. czosnek czy kolczaste krzewy), wspomagane domieszkami aromatycznymi oraz korzystanie z pomocników natury takich jak ptaki czy jeże.
Liczba postów: 32
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Niestety muszę podzielić smutek wynikający ze strat spowodowanych przez te małe stworzenia... Moja bitwa trwała lata nim znalazłam sposób na osiągnięcie równowagi między piękno mojego ogródka a potrzebami dzikiej fauny. Gdy wszystko inne zawodziło postanowiłam zagłębić się w studium behawioralne owych istot i ich relacji z ekosystemem ogrodu – tworząc naturalny łańcuch pokarmowy, gdzie każdy uczestnik ma swoje miejsce i rolę do spełnienia. Na przyklad - jeże zajmują szczególne miejsce jako naturalni drapieżnicy dla ślimaków oraz różnego rodzaju larw owadziego pochodzenia... Odkąd pozwoliłam im zadomowić się w pobliżu moich grządek warzywnych poprzez ustawienie specjalnie dla nich budki-drapieżnika notuję znaczący spadek liczby nieproszonych gości- ślimaków.