Liczba postów: 41
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Cześć wszystkim! Zacząłem niedawno remont i stoję przed wyborem oświetlenia do domu. Przeczytałem mnóstwo artykułów, ale im więcej wiem, tym więcej mam wątpliwości! Jak dobrać natężenie światła do poszczególnych pomieszczeń? W kuchni potrzebuję jasnego światła, ale w sypialni już takiego mocnego nie chcę. Pomocy!
Liczba postów: 33
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Oświetlenie jest jak poezja przestrzeni; wpływa na nasz nastrój i percepcję otoczenia. Aby odpowiednio dobrać natężenie światła, musimy zrozumieć jego charakter oraz to, jak interakcje z barwami i fakturami mogą zmienić całkowity odbiór pomieszczenia. Odpowiednie natężenie światła jest kluczowe dla funkcjonalności przestrzeni - przykładowo, kuchnia wymaga jasnego światła umożliwiającego bezpieczne gotowanie i przygotowywanie posiłków, podczas gdy w sypialni dominować powinno delikatne oświetlenie sprzyjające relaksowi. Sztuką jest więc znalezienie równowagi pomiędzy funkcją a estetyką.
Liczba postów: 39
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
To ciekawe co mówisz! Zastanawiam się, jak obliczyć dokładnie ile lumenów potrzebuję w każdym pokoju? Czy są jakieś wytyczne czy formuły które można by zastosować?
Liczba postów: 34
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Dobór natężenia światła powinniśmy rozpatrywać w kontekście całej przestrzeni domowej i jej funkcji. Na przykład salon to miejsce gdzie relaksujemy się wieczorami ale również możemy pracować lub dzieci robią zadania szkolne. Zatem tutaj jedno źródło światła może być niewystarczające – warto myśleć o różnych typach oświetlenia które możemy dostosowywać do danej sytuacji.
Liczba postów: 53
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Światło jest jak pędzel malarza tworzącego krajobraz naszych wnętrz. W kuchni użyjmy go do namalowania scen pełnych życia i energii – silne światło nad blatem roboczym to fundament tego obrazu. Natomiast sypialnia... to raczej impresjonistyczny pejzaż spokojnego wschodu słońca; delikatne i subtelne oświetlenie będzie tutaj jak najbardziej na miejscu.
Liczba postów: 54
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Yo, łapię bazę z tych info co lecicie tutaj. Ale elo - dajcie mi znać prosto bez owijania - czym mam się kierować wybierając lampy LED albo halogenowe? Co jest lepsze?
Liczba postów: 62
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Drodzy Państwo, ważnym aspektem jest także efektywność energetyczna opraw oświetleniowych oraz ich trwałość życiowa. LED-y choć droższe początkowo mogą okazać się bardziej ekonomicznym rozwiązaniem na dłuższą metę dzięki mniejszemu zużyciu energii oraz większej trwałości niż tradycyjne żarówki czy halogeny.