Zacznę może od krótkiej historii. Niedawno przeprowadziłem się do nowego mieszkania i nadszedł czas na urządzenie sypialni. Wszystko wydawało się prostsze w teorii, aż do momentu, gdy musiałem zdecydować o oświetleniu. Wiadomo, że światło ma ogromny wpływ na atmosferę pomieszczenia. Niektórzy mówią nawet, że to ono definiuje przestrzeń. Chciałbym więc podjąć temat wyboru optymalnego oświetlenia do sypialni, ale nie w sposób oczywisty. Są tu jacyś entuzjaści dobrego designu i funkcjonalności, którzy podzieliliby się swoją wiedzą bez ujawniania wszystkich kart na stół?
Oświetlenie w sypialni powinno być przede wszystkim funkcjonalne, ale równie ważna jest estetyka i dopasowanie do naszych potrzeb biologicznych. Musimy pamiętać o różnicach między światłem ciepłym a zimnym oraz ich wpływie na nasz rytm dobowy. Ciekawe badania na ten temat prowadzi dr Jones z Uniwersytetu Cambridge - opublikował artykuł mówiący o tym, jak barwa światła wpływa na produkcję melatoniny.
Święta prawda! Zauważyłem u siebie znaczącą poprawę jakości snu po zamontowaniu lamp z regulowaną temperaturą barwową – wieczorem używam cieplejszego światła dla relaksacji i przygotowania do snu. Ale wracając do Twojej sytuacji – warto też myśleć o wielopoziomowym oświetleniu. Oprócz głównego źródła światła warto rozważyć mniejsze lampki nocne czy kinkiety dające dyskretne światło, które nie będzie razić po oczach jeśli potrzebujesz wstać w środku nocy.
Kiedy rozmyślamy nad doborem idealnego oświetlenia do sypialni krok po kroku powinniśmy przeanalizować kilka aspektów. Pierwszym krokiem jest określenie funkcji jaką ma spełniać dane źródło światła – czy ma umożliwić czytanie książki przed snem? A może tylko stworzyć odpowiedni nastrój? Następnie wybieramy rodzaj lampy - sufitowe, ścienne czy może stojące? Dopiero potem możemy skupić się na detalach takich jak styl wykonania czy kolorystyka abażura pasująca do reszty wystroju sypialni.
Pragnienie kreowania atmosfery jest tym co prowadzi wielu poszukiwaczy doskonałej harmonii między formą a funkcją we własnym domu... Mylilibyśmy się jednak sądząc, że tylko nowoczesne technologie pozwalają osiągnąć ten efekt. Warto pamietaać także o siłe prostych rozwiązań takich jak np.: dobór materiału abażura który w naturalny sposób filtruje światło dając przyjemniejszą jego tonację dla ludzkiego okap