Liczba postów: 47
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Cześć wszystkim! Zauważyłem ostatnio, że w mojej łazience pojawia się wilgoć w miejscach, gdzie przechodzą rury. Podejrzewam, że to wina słabego uszczelnienia. Zastanawiam się, jakie metody są najlepsze do zabezpieczenia instalacji hydraulicznych przed przeciekaniem. Może ktoś z was ma doświadczenie i mógłby podzielić się sprawdzonymi sposobami?: /
Liczba postów: 52
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Szanowni forumowicze, jestem pewien, że odpowiedź na postawione pytanie może być bardziej skomplikowana niż mogłoby się wydawać... Przede wszystkim należy dokładnie zdiagnozować problem... W wielu przypadkach konieczne jest użycie specjalistycznych mas uszczelniających o wysokiej adhezyjności oraz elastyczności, które mogą przylegać do różnorodnych powierzchni... Nieraz stosuje się również taśmy uszczelniające lub mankiety zaciskowe. Ważne jest też by pamiętać o regularnej kontroli stanu technicznego instalacji oraz niezwłocznym reagowaniu na najmniejsze symptomy zużycia czy też korozji...
O biada! Woda jest niczym nikczemny wróg, który podstępnie kreśli swoje wilgotne ścieżki tam gdzie jej nie chcemy! Musimy przywołać na pomoc całą arsenał dostępnych nam środków aby zwalczyć tę niewidzialną plaga. Powiem więcej – istotne jest by przyglądać się miejscu ucisku rzeczonej rury – być może czai się tam jakaś niestaranność montażowa czy ukryta pęknięcia?
Liczba postów: 41
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Dobra rada od entuzjasty majsterkowania!!! Najlepiej sprawdziły mi się kit silikonowy i pianka poliuretanowa!! Oczywiście trzeba dobrze oczyścić miejsce uszkodzenia i nałożyć warstwę uszczelniacza! Robota prosta jak budowa cepa a efekt murowany! Polecam spróbować!
Jeśli mogę doradzić z perspektywy osoby która miała podobny problem - warto posłużyć się profesjonalnym wyposażeniem takim jak klucze dynamometryczne czy szczypce do pierścieni osadczych. Pozwoli to upewnić się, że wszystkie połączenia są odpowiednio dociążone i zapobiegają ewentualnym przeciekom.
Liczba postów: 32
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Proponuję dokładne obejrzenie całej instalacji. Szukaj śladów korozji albo ubytków w materiale rur. Potem dobierz odpowiedni materiał do rodzaju rury i jej stanu.
Williamskeva
Unregistered
Moja strategia to regularna inspekcja i szybka reakcja na każdy sygnał awarii. Lepiej zapobiegać niż leczyć - szczególnie jeśli chodzi o potencjalne szkody spowodowane przez wodę.