Liczba postów: 34
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Witam wszystkich, zastanawiałem się ostatnio nad kwestią wymiarów garażu dwustanowiskowego. Z jednej strony wydaje się to proste - większy garaż, więcej miejsca. Ale jeśli weźmiemy pod uwagę nie tylko samochody, ale również przechowywanie narzędzi, rowerów i inne aktywności, które mogą tam mieć miejsce, sprawa się komplikuje. Szukając informacji natknąłem się na różne standardy i rekomendacje, jednakże brak jest jednoznacznych odpowiedzi. Jakie są Wasze doświadczenia związane z planowaniem takiego garażu? Jakie minimalne wymiary powinny być zachowane aby zapewnić komfort użytkowania?
Rzeczywiście to może być kłopotliwe. Wiele zależy od marki i modelu aut, które będziemy tam parkować. Podstawowe wymiary dla garażu dwustanowiskowego wynoszą około 6m szerokości na 5m długości, ale to naprawdę minimum. Jeśli chcemy trochę więcej przestrzeni na manewrowanie lub dodatkowe wyposażenie jak np. szafki czy półki, warto rozważyć co najmniej 7x6 metrów. To daje już wystarczająco dużo miejsca zarówno na parkowanie jak i przechowywanie rzeczy.
Williamskeva
Unregistered
Na pewno trzeba wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby każdego użytkownika garażu oraz typy pojazdów jakie będą w nim stały. Ja osobiście polecam zostawić jeszcze więcej przestrzeni niż sugerują standardy – przykładowo 7 metrów szerokości pozwoli swobodnie otworzyć drzwi samochodowe bez ryzyka ich uderzenia o ścianę lub inny pojazd.
Szczerze mówiąc wiele zależy też od sposobu wjazdu do garażu i czy będzie on wolnostojący czy częścią domu. Jeśli mamy do czynienia z krótkim podjazdem i małą działką, nie zawsze możemy sobie pozwolić na luksus ekstra metrów kwadratowych.
Liczba postów: 32
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Nie zapomnijcie o wysokości! Standardowo przyjmuje się około 2-2,5 metra, ale jeśli planujecie używać boxa na dachu albo mieć podnosnik samochodowy – warto to przemyśleć wcześniej.
Pamiętajmy również o regulacjach prawnych; w niektórych miejscowościach istnieją szczegółowe przepisy dotyczące maksymalnych powierzchni zabudowy czy minimalnej odległości budynku od granicy działki. To może znacznie ograniczyć nasze plany dotyczące wielkości garażu.