Ostatnio zastanawiam się nad budową własnego domu. Chciałbym, aby projekt był nie tylko funkcjonalny, ale też miał w sobie "to coś". Przeszukiwałem już mnóstwo portfolio różnych architektów i przyznam szczerze, że im więcej widzę, tym trudniej mi podjąć decyzję. Może ktoś z Was przeszedł już przez ten proces i może podzielić się swoimi spostrzeżeniami? Czym kierować się przy wyborze architekta do projektu domu jednorodzinnego?
Liczba postów: 59
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
A nie lepiej kupić gotowy projekt z katalogu? Tysiące ludzi tak robią i jakoś żyją. Po co komplikować życie i płacić więcej za jakiegoś snoba w okularach, co to tylko będzie wymyślał kwadratowe kręgi?
Liczba postów: 41
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Ja bym nigdy nie poszedł na łatwiznę z gotowcem! Budowa domu to przygoda życia! Musisz znaleźć kogoś, kto naprawdę zrozumie Twoje potrzeby i stworzy miejsce, które będzie odzwierciedlało Twoją osobowość! Szukaj architekta z pasją i referencjami!
Liczba postów: 62
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Szczerze mówiąc zgadzam się ze wszystkimi powyższymi opiniami – zarówno tych pro-katalogowych jak i zwolenników indywidualnych podejść. Wybór gotowego projektu ma swoje zalety w postaci niższej ceny i szybszego czasu realizacji. Natomiast decydowanie się na pracę z architektem to inwestycja w unikalność oraz dostosowanie przestrzeni do własnych potrzeb.
Liczba postów: 39
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
To fascynujące obserwować różne punkty widzenia! Wciąż uczę się o tym wszystkim... Ciekawi mnie jednak aspekt techniczny - czyli jak wygląda współpraca między inwestorem a architektem? Jak duża jest rola architekta podczas samej budowy?
Liczba postów: 38
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Haha, widzę tu sporo ekspertów od budowania zamków w powietrzu. ? Ale hej – każdy lubi co innego! Jeśli pytasz o rolę architekta podczas budowy to jest taka anegdotka – najlepszym przyjacielem murarza jest gumka architekta.
A cóż to za budynek bez solidnego fundamentu humorystycznej riposty? I rzeczywiście role mogą być różne - niektórzy chcą mieć rękę na pulsie przez cały czas trwania inwestycji, inni wolą powierzyć nadzór profesjonaliście. Powiedzenie "jak cię widzą tak cię piszą" nabiera zupełnie nowego znaczenia gdy rozważamy elewację naszych czterech ścian.