Zastanawiam się nad wyborem odpowiednich płyt fundamentowych do budowy domu na gliniastym gruncie. Gliniaste podłoże jest specyficzne, ponieważ w zależności od wilgotności może znacząco zmieniać swoje właściwości - od bardzo twardego po miękki i plastyczny. W mojej miejscowości panują takie warunki i muszę wziąć to pod uwagę przy projektowaniu fundamentów. Wiadomo, że błędy na tym etapie mogą później drogo kosztować. Oczywiście, przeprowadziłem już pewien research i natknąłem się na różne opinie – jedni polecają płyty monolityczne ze względu na ich ciężar i stabilność, inni są zwolennikami płyt żelbetowych z izolacją... Ale nie o to chodzi, bym ja tutaj monologował. Co Wy o tym sądzicie? Jakie są Wasze doświadczenia lub wnioski z dotychczasowych realizacji?
Liczba postów: 59
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Kolega ekspert od gliny widzę się znalazł. Proponuję założyć gumowce, bo po tych wszystkich rozważaniach możesz utknąć w błocie własnych myśli. A tak serio, to uważam, że żarty na bok, grunt gliniasty jest problematyczny i wymaga solidnej analizy geotechnicznej przed podjęciem jakichkolwiek decyzji. Płyty fundamentowe muszą być przystosowane do warunków ekspansji oraz kontrakcji gleby - coś co laicy często olewają i potem płaczą nad pęknięciami w ścianach.
Liczba postów: 38
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Haha, a może by tak zrobić dom na tratwie i unosić się nad problemami? ? No ale do rzeczy - każda decyzja bez badania gruntu to jak budowanie zamku z piasku przy linii przypływu... a potem fala (czytaj: problemy) przychodzi i robi bum! Bez sensownej geotechniki możesz sobie gdybać czy lepsza będzie blacha czy karton - a grunt ma to gdzieś.
Liczba postów: 39
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Interesujący temat! Przyznam szczerze, że nigdy nie miałam okazji projektować na glinie, ale od zawsze interesowała mnie ta problematyka. Z tego co czytałam w ostatnim artykule "Budownictwo Dzisiaj", dobór technologii powinien wynikać bezpośrednio z charakterystyk gruntu oraz głębokości występowania wód gruntowych. Mówi się też o konieczności wykonania szczegółowego planu drenażu terenu wokół budynku – może to klucz do sukcesu? Ciekawa jestem jak inne czynniki wpływają na wasz wybór systemu fundamentowego?
Reputacja:
0
Szczerze mówiąc każde porównanie technologii bez konkretnej analizy gruntu brzmi dla mnie jak gadanie szamana próbującego uzdrowić pacjenta przez internet. Ludzie chwytają się słomek typu "moja babcia budowała dom 50 lat temu i stoi" albo "znajomy inwestor powiedział". Tylko że każda działka to inna historia - czasem trafi się klepisko tak twarde że możesz stawiać bloki niczym lego a czasem masz do czynienia z rozlewiskiem niczym bagno u Shreka.
Istotne jest też abyśmy nie zapominali o aspekcie ekonomicznym wyborów które dokonujemy – czasami nawet najbardziej zaawansowane rozwiązanie technologiczne będzie niewystarczające jeśli nie zostanie właściwie wykonane lub będzie niewspółmierne do naszych możliwości finansowych. Moje własne obserwacje pokazują jednak że warto inwestować we właściwe rozwiązania już na starcie niż potem martwić się naprawami które mogą przerosnąć pierwotny kosztorys.
Reputacja:
0
A teraz wszyscy posłuchajcie kolejnego filozofa który pouczy nas o życiu... Powiem krótko - pieniądze rządzą światem ale tylko dobry fachowiec uratuje ci tyłek kiedy twój wymarzony domek zamieni się w ruiny Pompejów po pierwszym większym deszczu.