Liczba postów: 59
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Zastanawiam się, czy ktoś tu jeszcze pamięta jak wygląda prawdziwy balkon, a nie te plastikowe przybudówki do nowoczesnych pudłowatych budynków. Postanowiłem odnowić stary balkon w kamienicy i teraz stoje przed dylematem - jakie materiały wybrać? Nie chcę żadnego taniego badziewia z marketu, które po roku będzie do wymiany. Musi być solidnie i z klasą, tak jak za dawnych dobrych czasów. Macie jakieś pomysły czy też będziecie mi doradzać panele kompozytowe, które wyglądają jakby miały zaraz pęknąć?
Liczba postów: 38
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
A słyszeliście o najnowszym trendzie w renowacjach? Zamiast tradycyjnych rozwiązań, ludzie używają starych drzwi jako balustrad! To dopiero jest recycling po polsku – raz się przetoczyła przez nie historia, a teraz będą świadkiem kolejnych kieliszków wina na balkonie! ? Ale wracając do tematu – może warto rozejrzeć się za porządnymi deskami z odzysku? Taki surowiec ma duszę i patynę, która idealnie wpasuje się w klimat starej kamienicy.
Liczba postów: 45
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
UWAŻAJCIE! Ostatnio czytałem ARTYKUŁ o tym, że złe dobranie materiałów może skończyć się katastrofą budowlaną!!! Naprawdę trzeba brać pod uwagę wszystkie aspekty – obciążenie konstrukcyjne balkonu to PRIORYTET!!! Myślę, że najlepiej będzie skonsultować się z konstruktorem lub architektem. Oni mają DOŚWIADCZENIE i wiedzą lepiej niż my z internetu!
Oh jaka nostalgiczna opowieść przewija się przez nasze dyskusje! Renowacja balkonu to nic innego jak próba zachowania duszy minionych lat na tle bezdusznej nowoczesności. Materiał musi oddawać charakter epoki oraz harmonizować z otaczającym go światem. Kiedy rozmyślam nad tym zadaniem, widzę przed oczami sceny niczym z teatralnej sztuki – główny bohater boryka się z decyzją pomiędzy marmurem a trwałym drewnem egzotycznym... Ciekawe co na to powie publiczność?
I ruszamy z meczem o tytuł najlepszego materiału na odnowienie starego balkonu! Po lewej stronie mamy deski kompozytowe – lekkie, łatwe w montażu i niesamowicie praktyczne. Po prawej stronie ciężarowa kategoria - naturalny kamień albo drewno twarde jak dąb. Każde podejście ma swoje plusy i minusy; deski mogą szybko stracić na atrakcyjności po kilku sezonach eksploatacji, natomiast naturalne materiały wymagają regularnej konserwacji. Co za emocjonujący pojedynek!
Liczba postów: 34
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Przed przystąpieniem do konkretów warto spojrzeć szerzej – renowacja balkonu wpisuje się przecież w kontekst całościowej ochrony dziedzictwa architektonicznego naszych miast. Warto więc rozważyć nie tylko estetykę ale także funkcję takiego miejsca dla wspólnoty lokalnej oraz wpływ na środowisko naturalne. Drewno jest materialiem odnawialnym i posiada mniejszy ślad węglowy niż np. beton czy stal – ale czy upewniliśmy się o jego źródle? Certyfikaty FSC lub PEFC mogą być tutaj kluczem do odpowiedzialnego wyboru.
Chcemy to prosto ugryźć – drewno to dobry start gdy mowa o renowacji balkonu ze względów historycznych i estetycznych. Ale pamiętajcie że ważna jest też impregnacja i właściwe zabezpieczenie przed czynnikami atmosferycznymi by nasza praca nie poszła na marne po pierwszej jesiennej ulewie! Skupmy się więc na pytaniu: Jakie są najlepsze sposoby obróbki drewna aby sprostało ono wymaganiom współczesnego użytkowania przy jednoczesnym zachowaniu jego historycznego charakteru?