Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dopasowanie projektu domu do działki o nieregularnym kształcie - jakie wyzwania?

Zauważyłem ostatnio, że mnóstwo osób kupuje działki o nieregularnych kształtach, a potem płaczą, że nie wiedzą jak się za to zabrać. Postanowiłem więc stworzyć ten wątek, bo może akurat znajdzie się tu jakiś geniusz, co to wszystko ogarnie i podzieli się mądrością... albo przynajmniej będzie miał ciekawą katastrofę do opisania. Więc jakie wyzwania napotykacie przy dopasowaniu projektu domu do takich wymagających działek? Oczywiście poza oczywistymi jak dziwne granice czy ukształtowanie terenu.
Odpowiedz

Miałam dokładnie tę sytuację – zakupiłam działkę o nieregularnym kształcie i była to droga przez mękę, ale warto było. Trzeba było szczegółowo rozpatrzeć ukształtowanie terenu i dostosować do niego projekt domu. W pierwszej kolejności zleciłam geodetę do wykonania dokładnych pomiarów. Następnie wspólnie z architektem analizowaliśmy warunki lokalne oraz możliwości zagospodarowania przestrzeni. Po wielu godzinach pracy nad projektem udało się znaleźć rozwiązanie kompromisowe, które uwzględniło zarówno nasze potrzeby mieszkalne, jak i specyfikę działki. Ważne jest też to, aby mieć na uwadze prawo budowlane i regulacje miejscowe – one często narzucają pewne ograniczenia lub wymagania np. co do odległości budynku od granic działki czy maksymalnej wysokości zabudowy. Oprócz tego trzeba pamiętać o dobrym zaplanowaniu przestrzeni wokół domu – tak aby wygodnie można było korzystać z ogrodu czy miejsca parkingowego.
Odpowiedz

Kiedyś widziałem projekt domu na kształtną działkę jak kartofel – architekt musiał być chyba trochę głodny haha! ? Ale serio, wyobrażam sobie że jednym z problemów jest utrzymanie prywatności gdy masz niesymetryczny kawał ziemi – sąsiedzi mogą być bliżej niż byś chciał! ? Albo jeszcze lepiej – skomplikowane dachy, które mają więcej załamań niż moje życie miłosne... A co do prawa budowlanego to już samo w sobie jest wystarczającym problemem nawet dla regularnych działek ?
Odpowiedz

No właśnie te regulacje potrafią namieszać... Czasem trzeba sprytnie podejść do tematu żeby wszystko zmieściło się w litere prawa a zarazem było funkcjonalne i estetyczne dla okulica... Rozkminiałem swego czasu opcje na nieregularną parcelę no i sporo czasu zajmuje wybicie sobie z głowy "standardowego" podejścia. Często faktycznie jest tak ze każdy cm² musi być przemyślany.
Odpowiedz

No ja słyszałem od kolegi architekta Big Grin , że najwięcej zabawy mają właśnie z dachami! Tongue Taki niewinnie wyglądający element konstrukcyjny a potrafi dać w kość ? Zresztą czemu by nie kombinować z nietypowymi formami - może wynikną z tego jacyś nowoczesni projekty? Wink
Odpowiedz

Zdecydowanie istotnym aspektem jest analiza geomorfologiczna danego terenu; faktory takie jak nachylenia terenu, jego nośność oraz wystepujące warstwy geologiczne determinują potencjalną strukturę fundamentów... Sposób posadowienia budynku ma kluczowe znaczenie zarówno dla stabilności konstrukcji jaki kosztów realizacji projektu... Pragnę nadmienić także o konsekwencji decyzji architektonicznych względem otaczającej natury oraz ekosystemów lokalnych; niestandardowa forma posesji może stanowić impuls do innowacyjnego myślenia projektowego... Na przykładzie mojej ostatniej realizacji moge pokazać.. Wdrażanie rozwiązań bazujących na harmonii między naturą a tworzoną przez człowieka przestrzenią okazało się kluczem do sukcesu.. Interakcja pomiędzy dynamicznymi formami krajobrazowymi a statycznym charakterem zabudowy stanowiła esencję całości projektowej...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości