Cześć wszystkim. Zastanawiam się nad wymiarami garażu, który chciałabym wybudować na mojej działce. Potrzebuję miejsca na dwa auta i nie jestem pewna, jakie minimalne wymiary powinnam wziąć pod uwagę. Chciałabym, aby obok samochodów znalazło się jeszcze trochę przestrzeni na narzędzia i może mały warsztat. Słyszałam różne opinie, ale wolałabym usłyszeć od Was – specjalistów i entuzjastów tematu. Jak sądzicie, jaka powierzchnia byłaby optymalna?
Liczba postów: 62
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Dzień dobry! Na początek warto zaznaczyć, że standardowe wymiary garażu na dwa samochody to około 6 metrów szerokości oraz 5-6 metrów głębokości. Ale oczywiście wszystko zależy od wielkości posiadanych przez Ciebie pojazdów oraz dodatkowej przestrzeni, którą chcesz przeznaczyć na inne cele. Przyjęło się uważać, że idealnym rozwiązaniem jest dodanie co najmniej jednego metra szerokości do wspomnianego standardu, by zapewnić sobie komfortową przestrzeń roboczą czy przechowywanie narzędzi.
Liczba postów: 59
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Oczywiście takie wymiary mogą być dla ciebie za małe, jeśli planujesz mieć tam swoje tajne laboratorium albo coś w tym stylu! A tak serio to po co pytasz ludzi w internecie zamiast skonsultować się z profesjonalistą? W końcu to on będzie budował ten garaż, a nie jacyś przypadkowi forumowicze. Weź pod uwagę też faktory jak rodzaj drzwi garażowych - uchylnych czy rolowanych - bo te też wpływają na wymiarowanie.
Warto uprościć kwestię i pomyśleć logicznie – dwa auta to dwukrotność szerokości jednego auta plus dodatkowa przestrzeń pomiędzy nimi oraz po bokach do wygodnego otwierania drzwi i manewrowania. Jeśli masz standardowe auto osobowe o szerokości około 1.8 metra każde plus mniej więcej 0.8 metra między nimi oraz po 0.5 metra na boki – wyjdzie Ci minimum około 5 metrów szerokości wnętrza garażu bez żadnych ekstra przestrzeni do pracy czy magazynowania rzeczy.
Liczba postów: 62
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Również należy pamiętać o możliwościach instalacyjnych takich jak ogrzewanie czy wentylacja w przypadku gdybyście chcieli utrzymywać stałą temperaturę lub właśnie urządzenie warsztatu – to wszystko również zajmuje miejsce i musi być zaplanowane wcześniej przy projektowaniu wymiarów garażu.