Zastanawiałem się ostatnio nad tym, jak można by optymalnie zagospodarować przestrzeń piwniczną. Wiele osób traktuje ją jako magazyn na rzeczy, których już nie używają, ale czy nie można by jej lepiej wykorzystać? Na przykład jako pokój do pracy, salę kinową albo nawet siłownię domową? W sieci jest mnóstwo inspiracji, natrafiłem na artykuł opisujący przekształcenie piwnicy w winiarnię z kontrolowanym klimatem. Wydaje mi się to fantastycznym pomysłem dla miłośników dobrego wina, ale czy ktoś z was podjąłby się takiego wyzwania?
Liczba postów: 45
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
No pewnie! Ale musisz pamiętać o izolacji i wentylacji!!! Nie możesz zamienić piwnicy w cokolwiek bez odpowiedniego przygotowania. Ja kiedyś próbowałem robić tam warsztat i powiem Ci - bez odpowiedniej wilgotności i temperatury ani rusz! Trzeba też myśleć o tych nudnych sprawach jak kanalizacja czy elektryka!!!
Kiedy myślicie o piwnicach... czy rozważacie ich tajemniczy potencjał? Ciemne zakamarki mogą skrywać sekrety albo być canvasem dla twórczej ekspresji. Pomyślcie o grafitach ściennych od lokalnych artystów lub niekonwencjonalnym świetle kreującym nastroje pełne głębi.
Dobra rada - wszystko ma swoje podstawy. Jeśli chcesz coś zrobić z piwnicą, zacznij od fundamentów - dosłownie. Sprawdź stan murów i sufitu, bo jeśli są problemy strukturalne lub pleśń, to najpierw musisz się tym zająć. Dopiero później planuj dekoracje i przeznaczenie pomieszczenia.
Liczba postów: 59
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Hehe, winiarnia w piwnicy? Co za snobistyczny pomysł! A może jeszcze galeria sztuki albo osobista sala balowa? Szczerze mówiąc większość ludzi ma problem ze znalezieniem miejsca na stare rowery a ty marzysz o winnicy! Może najpierw porządek zróbcie ze starymi gratami co?