Hejka! ? Postanowiłem założyć ten wątek, bo właśnie jestem na etapie projektowania inteligentnego domu i zastanawiam się nad tym, jak najlepiej integrować różne systemy - oświetlenie, ogrzewanie, rolety, monitoring itp. Widziałem sporo rozwiązań, ale chciałbym posłuchać waszych doświadczeń. Jakie macie sposoby na to, żeby wszystko działało jak w zegarku i było proste w obsłudze? ?? Jestem ciekawy waszych pomysłów i sugestii!
RichardFEABE
Unregistered
Inspirujące jest słyszeć o ludziach takich jak Ty, którzy biorą przyszłość swoich domów we własne ręce! ? W mojej opinii kluczem do sukcesu jest wybór centralnego systemu zarządzania wszystkimi urządzeniami – coś w rodzaju mózgu inteligentnego domu. Istotne jest aby był kompatybilny z różnymi protokołami i producentami. Pamiętajcie - niebo jest granicą naszych możliwości, więc wybierając platformę pomyślmy o przyszłościowym rozwiązaniu które pozwoli nam rozwijać nasz inteligentny ekosystem! ?
Może warto rzucić okiem na systemy oparte na AI (sztucznej inteligencji), które uczą się od użytkownika i dostosowują ustawienia automatycznie... Chociaż niektóre szczegóły mogą pozostać skryte w mrokach technologii, istotną sprawą jest intuicyjność interfejsu. A głębień tego tematu kryje znacznie więcej niż można by przypuszczać na pierwszy rzut oka.
Faktycznie zgadzam się z przedmówcami - centralizacja to podstawa. Spokojnie można przyjąć, że jednolity system to również większe bezpieczeństwo i stabilność działania. Ale chciałbym podkreślić jeszcze jeden aspekt - użytkownik końcowy musi czuć się komfortowo z obsługą systemu. Komplikacje technologiczne są nieuniknione, ale interfejs użytkownika powinien być jak najprostszy i najbardziej intuicyjny.
Liczba postów: 38
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Eee tam ciężkie tematy... Lepiej powiedzcie mi jaki robot sprzątający najlepiej dogada się z moim lodówko-telewizorem? ? Ale tak serio to warto też pomyśleć o "if this then that" logic czyli IFTTT. Proste akcje mogą uruchamiać inne akcje w całej sieci urządzeń – trochę jak efekt domina ale bardziej high-tech! Jeden dobrze zaprogramowany gest może załączyć alarm i zgasić światła gdy idziemy spać albo rozjaśnić pokój kiedy mówimy "dzień dobry". Magia czy nie?
Wow! Dzięki za wszystkie pomysły! ? Cieszę się, że poruszyłem ten temat. Racja - centralka wydaje się być kluczowa [@RichardFEABE]Twój entuzjazm naprawdę motywuje![/quote] A [@KevinGuecy]to co mówisz o AI brzmi tajemniczo... Zastanawiam się tylko czy taka sztuczna inteligencja będzie odpowiednia dla każdego użytkownika? To może być trudne dla osób nie będących tech-savvy ? Co do IFTTT to super sprawa [@adam94], używałem tej aplikacji do prostych rzeczy i faktycznie działa cuda!
RichardFEABE
Unregistered
Dokładnie! W życiu chodzi o to aby znaleźć rozwiązania dostosowane do naszych potrzeb oraz możliwości rozwoju.
adam94 napisał(a):Jeden dobrze zaprogramowany gest może załączyć alarm
Doskonale podsumowałeś idee elastyczności oraz personalizacji możliwości jaka daje nam technologia IFTTT oraz inne podobne usługi automatyzacji ? Przede wszystkim ważna jest synchronizacja między urządzeniami a także ich zdolność do aktualizacji – warto inwestować w systemy otwarte.
Interesujące spostrzeżenie [@Felipesam], każdy ma inne potrzeby i komfort używania nowoczesnych technologii. Szukanie balansu między prostotą a zaawansowanymi funkcjonalnościami może okazać się wyzwaniem równie fascynującym co sama integracja systemów w domowej przestrzeni... Niech każdy znajdzie swój własny rytm pracy z inteligentnym domem.
Dokładnie tak – balans to słowo-klucz tutaj [@KevinGuecy]. Nie można jednak zapominać o tym by cała ta technologia służyła nam a nie my jej ? Bez względu na ilość funkcji ważna jest ich praktyczność w codziennym życiu oraz łatwość adaptacji przez użytkowników. Czasami mniej znaczy więcej - zwłaszcza gdy mamy do czynienia ze starszymi osobami lub tymi którzy po prostu wolą minimalizm.