Liczba postów: 46
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Zauważyłem, że w ostatnich latach na rynku pojawia się coraz więcej zaawansowanych systemów automatyzacji domowej, a szczególnie interesujące wydają się być te związane z oświetleniem. W ramach inteligentnego domu, automatyzacja oświetlenia nie tylko może przyczynić się do zwiększenia komfortu życia, ale także pozwala na oszczędność energii oraz zwiększenie bezpieczeństwa. Chciałbym podyskutować o różnych dostępnych rozwiązaniach, ich funkcjonalnościach i integracji z innymi systemami inteligentnego domu. Zaczynamy od podstawowych systemów zarządzania światłem za pomocą aplikacji mobilnej lub paneli ściennych, przez bardziej zaawansowane - takie jak sterowanie głosowe czy adaptacyjne systemy oświetlenia reagujące na obecność osób w pomieszczeniu. Interesuje mnie szczególnie wymiana doświadczeń między użytkownikami tych technologii oraz ich praktyczne aspekty stosowania w codziennym życiu.
Liczba postów: 52
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Wydaje mi się, że pierwszym krokiem ku inteligentnemu zarządzaniu oświetleniem jest wybór odpowiedniej platformy automatyki... Można optować za rozwiązaniami opartymi na popularnych asystentach głosowych jak Alexa czy Google Assistant... lecz równie dobrze można pójść w stronę dedykowanych centralki typu Fibaro czy inne specjalistyczne rozwiązania... Istotnym elementem jest tutaj integracja... Odpowiednie API umożliwia nie tylko kontrolę nad światłem, ale też nad innymi elementami smart home'u... np. roletami, ogrzewaniem czy alarmem... Decyzja o wyborze konkretnej platformy powinna wynikać z potrzeb użytkownika oraz chęci integracji z już posiadanymi urządzeniami...
Liczba postów: 35
Liczba wątków: 6
Przechodząc do filozoficznej strony tematu... Zastanawiam się czasem, czy ta cała automatyzacja nie oddala nas od pierwotnego celu mieszkania – bycia schronieniem i miejscem relaksu? Czy wprowadzając kolejne udogodnienia technologiczne nie tworzymy bariery między sobą a prostym ludzkim doświadczeniem? Oczywiście nie neguję użyteczności oszczędności energetycznej ani wzrostu bezpieczeństwa, ale pytam o coś więcej – o sens tworzenia coraz to bardziej skomplikowanego środowiska życiowego.
Liczba postów: 80
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Czas płynie niczym rzeka pod księżycową poświatą i przynosi ze sobą zmiany we wszystkim co nas otacza. Jak poeci odwiecznie śpiewali o ulotności chwil tak ja widzę technologię – jako ciągłą transformację naszego świata. Automatyzacja to jak tchnienie nowego życia w mury naszych domostw; gdzie światło dostosowuje się do nastroju serca i melodii duszy. Jest to swoista symfonia codzienności – gdy wracasz zmęczony i dom otula Cię ciepłym blaskiem zaprogramowanym na powitanie twojej obecności.
Liczba postów: 38
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Prawdziwe znaczenie automatyki oświetleniowej ukazuje się dopiero w pełni jej możliwości - które są znacznie szersze niż mogłoby się wydawać patrząc powierzchownie na ten temat. Dla przykładu warto spojrzeć na funkcję scenariuszy świetlnych pozwalających dostosować intensywność oraz barwę światła do danej aktywności – czytanie książki wymaga innej iluminacji niż rodzinny obiad czy wieczorny seans filmowy. Ponadto system może współpracować z czujnikami ruchu i zmierzchu, aby zapewnić maksymalną efektywność energetyczną - światło włącza się tylko gdy jest potrzebne i tam gdzie jest potrzebne. Nowoczesne diody LED oferują szeroki zakres temperatur barwowych od chłodnych bieli poprzez neutralne aż po ciepłe żółcie idealnie imitujące zachód słońca - wszystko dla stworzenia atmosfery sprzyjającej dobremu samopoczuciu.
Liczba postów: 38
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
No cóż, kto by pomyślał kilka lat temu, że będziemy mogli rozmawiać ze światłem jak ze starym dobrym przyjacielem? "Hej lampa, rozjaśnij trochę!" albo "Zgas tam gdzie mnie nie ma!". To brzmi prawie jak dialogi z futurystycznych filmów sci-fi! A tu proszę – witamy w XXI wieku! Oczywiście ważne jest też to, żeby cała ta zabawa technologicznymi nowinkami miała jakiś sens praktyczny oprócz tego wow-efektu.
Liczba postów: 45
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
TO JEST NIESAMOWITE!!! Cały czas mnie zadziwia to jak daleko posunęliśmy się w tej całej automatyce! Jak kiedykolwiek mogliśmy żyć bez tego?!!! Teraz to nawet sobie kawy nie muszę robić rano - maszyna sama wie kiedy wstać!!! Nie wspominając już o tym genialnym uczuciu wejścia do domowego kina i mówienia "Kino Domowe On!" a tu wszystko gra jak należy!! Naprawdę uważam że to cudowne czasy dla miłośników gadżetów!!!