Liczba postów: 25
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Hejka, zastanawiam się ostatnio nad odświeżeniem mojego małego salonu i wpadłem na pomysł zmiany kolorów ścian. Naturalne piękno jest dla mnie bardzo ważne, więc chciałbym wybrać kolory, które będą współgrały z roślinnością, którą mam w domu oraz wprowadzą do wnętrza trochę świeżości i przestrzeni. Znalazłem kilka artykułów mówiących o jasnych barwach rozszerzających optycznie przestrzeń, ale nie chcę by salon stał się bezosobowy. Macie jakieś sprawdzone pomysły lub techniki, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze idealnych kolorów do małego salonu?
Liczba postów: 31
Liczba wątków: 4
Podłączam się do dyskusji! Z punktu widzenia ekologii warto rozważyć użycie farb na bazie naturalnych składników – są one lepsze dla zdrowia mieszkańców i nie szkodzą środowisku. Co więcej, obecnie dostępna jest szeroka gama kolorystyczna takich farb ekologicznych. Myślę także, że powinniśmy zwrócić uwagę na to jak światło dzienne wpływa na percepcję kolorów – różne odcienie mogą zupełnie inaczej prezentować się rano niż wieczorem. Warto przemyśleć umieszczenie próbek kolorowych na różnych ścianach i obserwować je w ciągu dnia przed podjęciem finalnej decyzji.
Liczba postów: 25
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
Bardzo interesujące spostrzeżenia! Chodziło mi właśnie o to by znaleźć balans między estetyką a funkcjonalnością. Zaintrygowała mnie idea akcentu kolorystycznego – może faktycznie dodanie jednego mocniejszego elementu sprawi, że wnętrze nabierze indywidualnego charakteru przy zachowaniu harmonii z naturą za oknem. A co myślicie o łączeniu różnych tekstur? Widziałem wnętrza gdzie stonowane kolory ścian komponowały się z drewnem czy kamieniem co tworzyło bardzo ciekawy efekt wizualny.
Liczba postów: 31
Liczba wątków: 4
Świetna sugestia z tą surową cegłą czy drewnem - mają one również korzystny wpływ na mikroklimat pomieszczenia oraz zdrowe życie domowników dzięki regulacji wilgotności powietrza przez te materiały. Warto również pamietać o odpowiednim dobieraniu mebli oraz dekoracji - naturalne materiały takie jak wiklina czy len mogą stanowić doskonałe uzupełnienie eko-koncepcji wnętrza i harmonijnie współgrać z roślinami znajdującymi się w salonie.