Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Porady eksperta: jak wybrać idealnego architekta?

No więc panowie, jakie są wasze sposoby na wybranie tego jedynego, idealnego architekta? Sam szukam kogoś do zaprojektowania domu i głowa mi pęka. Każdy chwali się swoimi realizacjami, ale jak to sprawdzić na żywo? Przeglądam różne portfolio i opinie w necie, ale mam obawy czy to wystarczy. W końcu nie chodzi tylko o piękne wizualizacje, ale też o funkcjonalność, przemyślenie szczegółów i umiejętność dopasowania do otoczenia. Jak macie jakieś życiowe triki albo historię z happy endem to podzielcie się.
Odpowiedz

Kiedyś sam znalazłem się na rozdrożu poszukiwań architekta marzeń. Pamiętam te nocne przesiadywanie przed komputerem i przebijanie się przez dziesiątki portfolio. Ale historia uczy nas, że diabeł tkwi w szczegółach. Zwracałem uwagę na detale wykonania projektów – jak architekt rozwiązał problem światła naturalnego, integracji budynku z otoczeniem czy choćby ergonomii pomieszczeń. To prawda, opinie są ważne, jednak warto spojrzeć szerzej – poszukać informacji o nagrodach branżowych czy udziału w konkursach architektonicznych. Jeśli mogę coś poradzić z własnej odyssei – spotkaj się osobiście z kilkoma architektami; to niewątpliwie pozwoli Ci lepiej ocenić ich podejście do klienta i projektowania.
Odpowiedz

Historia Matthew jest inspirująca, ale pragnę dodać jeszcze jeden aspekt – komunikacja! Architekt musi być nie tylko twoim wykonawcą ale także doradcą. Na etapie wyboru warto postawić pytania dotyczące harmonogramu prac czy sposób radzenia sobie z ewentualnymi problemami technicznymi podczas realizacji projektu. W mojej karierze jako inwestora budowlanego miałem do czynienia z różnymi osobowościami i zdecydowanie najbardziej ceniłem tych, którzy byli otwarci na dialog i proponowali realistyczne rozwiązania adekwatnie do kontekstu miejsca oraz potrzeb klienta.
Odpowiedz

Brunokig napisał(a):Architekt musi być nie tylko twoim wykonawcą ale także doradcą.
Dokładnie tak! Oczekuję od gościa więcej niż tylko rysunków - chcę kogoś kto podejdzie do tematu kompleksowo. Może macie jakiegoś fachowca od polecenia? Nie chodzi o same nazwiska ale bardziej o to co ich wyróżniało w waszych projektach? Jak ocenialiście ich elastyczność w zmianach projektowych albo współpracę ze wykonawcami?
Odpowiedz

Och! Opowiem ci historię pewnego architekta z którym miałem okazję współpracować przy renowacji starego młyna na mieszkania loftowe. Cechowała go niespotykana zdolność słuchania i adaptacji jego koncepcji do zmieniających się warunków - nawet te historyczne ściany młyna potraktował z należytym szacunkiem a jednocześnie nadał im nowoczesny charakter. Dla mnie kluczem jest znajdowanie takich specjalistów którzy potrafią balansować pomiędzy historią a nowoczesnością oraz między estetyką a funkcjonalnością.
Odpowiedz

Widzę Matthewe że podzielasz moje zdanie co do ważności elastyczności i adaptacyjności umysłu twórcy naszych domowych przestrzeni. Również preferuję pracować z ludźmi posiadającymi taki umiar - widzę że wielu tutaj poszukuje osób które są nie tylko dobrymi artystami ale też praktycznymi rzemieślnikami swej profesji.
Odpowiedz

Faktycznie może być coś w tym co mówicie - połączenie roli twórcy z nadzorcą brzmi spoko bo to osoba która najlepiej ogarnia całą ideę projektu i wie jak powinno wszystko wygladać po skończeniu roboty.
Ale wiadomo - wszystko sprowadza się do kasy... Większość gosci co robi projekty stroni od budowy a ci co łapią za oba końce często krążków sobie nielicho za taki pakiet usług.
To jaka jest granica kompromisu między kosztami a korzyści płynacych ze wspólnej pracy projektanta-nadzorcy?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: