Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak wybrać projektanta do domu jednorodzinnego?

Jak malujący krajobrazy artysta wybiera swoją paletę, tak my szukamy projektanta, który nasz dom przekształci w dzieło sztuki. Początkowo wydawało mi się, że to łatwe zadanie – przejrzeć portfolio, poczytać opinie i gotowe. Ale kiedy zacząłem zgłębiać temat, okazało się to bardziej skomplikowane. Każdy projektant ma swój unikalny styl, jak pędzel zostawiający ślad na płótnie. Ciekawi mnie jak Wy podchodzicie do wyboru tego jedynego twórcy waszych czterech ścian? Jakie elementy są dla Was kluczowe? Jak odnaleźć tego, który wśród niewypowiedzianych słów zrozumie nasze potrzeby?
Odpowiedz

Odkąd rozpoczęłem poszukiwania projektanta wnętrz, zacząłem przykładać dużą uwagę do detalów w ich dotychczasowych pracach. Wierzę mocno w to, że diabeł tkwi w szczegółach i często one decydują o tym czy coś jest dobre czy doskonałe. Staram się też spojrzeć na ich projekty nie tylko przez pryzmat estetyki ale też funkcjonalności. To przecież od tego będzie zależała codzienna wygoda życia w domu. Zastanawiam się jednak czy jest jakiś uniwersalny zestaw cech dobrego projektanta? Może warto szukać kogoś kto ma wszechstronne podejście do różnych stylów?
Odpowiedz

Kiedy usiadłem pierwszy raz przed stosami folderów projektantów i architektów, czułem się jak kapitan przed mapą nieznanych lądów – gdzie tu ruszyć, które fale będą najbardziej kapryśne? Historia mojej podróży była pełna zwrotów akcji; czasem spokojnej analizy portfoliio a czasem burzliwych dyskusji z rodziną. Bo to przecież nie tylko mój dom - to nasza wspólna przestrzeń życiowa! Po wielu rozmowach z różnymi twórcami znalazłem pewien wzorzec - każdy projektant ma własną "opowieść", którą chce opowiedzieć przez swój design. Szukałem więc takiego, którego narracja najbardziej rezonowała z moimi oczekiwaniami i życiowymi priorytetami.
Odpowiedz

Rzeka meandrów myśli poprowadziła mnie przez ogrody pełne możliwości... Wybór projektanta dołącza nad sferę emocji niczym symfonia dotyka strun serca. Przejrzałam albumy prac wielu talentów – każde zdjęcie było niczym okno do innego świata; świat pełen harmonii lub kontrastujących barw. Wydaje mi się, że ważne jest aby ten artysta przestrzeni potrafił również słuchać – niech jego twórczość będzie echem naszych pragnień oraz bezgłośnie wyszeptanych marzeń o idealnym gniazdzie.
Odpowiedz

vvividvvenom napisał(a):Zastanawiam się jednak czy jest jakiś uniwersalny zestaw cech dobrego projektanta?
Odpowiedź na to pytanie mogłaby być równie skomplikowana jak teoria względności Einsteina! Jednak istnieje kilka aspektów obiektywnych po które można sięgnąć - edukacja i doświadczenie w branży to podstawa; ale są również ważne certyfikaty np.: LEED lub WELL które świadczą o umiejętności tworzenia zdrowych i ekologicznych miejsc zamieszkania. Sprawa komunikacji też gra tu kluczową rolę - jeśli designer nie potrafi właściwie interpretować Waszych potrzeb nawet najpiękniejsze projekty będą nietrafione.
Odpowiedz

Wyobraźcie sobie porównanie projektanta wnętrz do skrzypka - obaj muszą mieć doskonały słuch (tutaj: na potrzeby klienta), precyzję (w kreowaniu szczegółów) oraz pasję (do swojej pracy). Na podstawie tych 'nut' komponują 'symfonię', która ma zachwycać każdego dnia swoim brzmieniem (czyli designem). I tak samo jak muzyka powinna budzić emocje i wspomnienia, tak dobrze zaprojektowane wnętrze powinno oddziaływać na wszystkie nasze zmysły i wprowadzać w określony stan ducha - być osobistym azylem albo miejscem otwartym na świat.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: