Liczba postów: 41
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Hejka! Zastanawiam się nad wyborem odpowiedniej izolacji ściennej do domu pasywnego i pomyślałem, że warto zapytać ekspertów! Wiadomo, że energooszczędność to klucz do sukcesu, ale rynek oferuje tyle opcji, że człowiek może się pogubić. Jakie materiały są najbardziej efektywne? Czy ktoś ma już doświadczenie w tym temacie i mógłby podzielić się swoją wiedzą? Ognia!
Liczba postów: 32
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
W mojej przygodzie z budową domu pasywnego stawiałam na kompleksowość rozwiązań. Pamiętam jak dokładnie analizowałam każdy centymetr mojego przyszłego mieszkania, aby upewnić się, że będzie ciepło i komfortowo przez cały rok. W ostatecznym rozrachunku wybrałam system składający się z wełny mineralnej oraz dodatkowych płyt izolacyjnych o wysokiej gęstości na fundamentach. Co więcej, okazało się niezbędne szczegółowe zaizolowanie miejsc typowych dla mostków termicznych jak np. połączenia ścian z dachem czy stropem.
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Izolacja to podstawa. Szkoda czasu na półśrodki.
Liczba postów: 38
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Nie można pominąć faktu, iż izolacja ścian w domach pasywnych pełni kluczową rolę zarówno od strony technicznej, jak i ekonomicznej. Pomimo ogólnych założeń konstrukcyjnych domów pasywnych dotyczących minimalizacji strat energii cieplnej oraz maksymalizacji jej odzysku, indywidualny projekt każdego budynku może wymagać dostosowania materiału izolacyjnego do lokalnych warunków klimatycznych czy nawet specyfiki gruntu...
Liczba postów: 52
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Materiały izolacyjne... ich dobór jest aktem decyzji o znaczącej wadze... Weźmy pod lupę piankę poliuretanową - wysoce skuteczna dzięki swojej zamkniętokomórkowej strukturze... Lecz nie wolno zapominać o wełnie mineralnej - niegdyś była dominująca na rynku ze względu na swój opór termiczny oraz właściwości akustyczne...
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Krok pierwszy to zrozumienie potrzeb własnego domu pasywnego. Począwszy od oceny lokalizacji i panujących tam warunków atmosferycznych aż po rozpatrzenie indywidualnego projektu architektonicznego...
Liczba postów: 53
Liczba wątków: 6
Reputacja:
0
Myśl o izolacji jak o płaszczu otulającym twój dom – ma chronić przed chłodem zimowego powietrza i gorącem letniego słońca...
Liczba postów: 62
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Popieram kolegów mówiących o ważności hermetyczności budynku. Wydaje mi się również istotne by myśleć przyszłościowo...