Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak wybrać idealne oświetlenie do salonu?

Zainspirowany ostatnią rozmową z przyjacielem architektem, postanowiłem założyć wątek na temat wyboru idealnego oświetlenia do salonu. Porównał on oświetlenie do nut w symfonii – każde światło musi grać swoją rolę, aby stworzyć harmonijną całość. Czy możecie podzielić się swoimi doświadczeniami i radami na ten temat? Jakie rodzaje źródeł światła najlepiej sprawdzą się w salonie, żeby był zarówno funkcjonalny, jak i estetycznie przyjemny?
Odpowiedz

Kiedy myślimy o oświetleniu salonu, warto pamiętać o kilku warstwach - głównej, zadaniowej oraz akcentującej. Główne światło powinno równomiernie rozjaśniać pomieszczenie, natomiast światło zadaniowe jest niezbędne tam, gdzie wykonujemy czynności wymagające lepszego oświetlenia, np. czytanie. Ostatnia warstwa to oświetlenie akcentujące, które może podkreślić architekturę wnętrza lub elementy dekoracyjne.
Odpowiedz

To prawda! Wybór odpowiedniego oświetlenia potrafi całkowicie odmienić charakter salonu! Pamiętam jak kiedyś znalazłem starą lampę na strychu i po renowacji stała się ona centralnym punktem mojego mieszkania. Swoim ciepłym blaskiem dodała uroku drewnianym meblom i nadała pokojowi niepowtarzalny klimat.
Odpowiedz

Wesleyvoste napisał(a):Kiedy myślimy o oświetleniu salonu...
Dokładnie tak! Dodam jeszcze od siebie parę faktów. Ważne jest też by uwzględnić naturalne źródła światła - duże okna mogą dostarczać dużo dnia za darmo. Pamiętajmy także o barwie światła – ciepłe barwy są bardziej relaksujące i sprzyjają odpoczynkowi wieczorem. Natomiast zimne białe światło lepiej sprawdzi się jako dodatkowe oświetlenie robocze czy zadaniowe.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: