Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak dobrać oświetlenie do stylu industrialnego?

Hej wszystkim! Postanowiłem założyć ten wątek, bo ostatnio wpadłem na pomysł zmiany oświetlenia w moim mieszkaniu stylizowanym na industrial. Problem w tym, że nie mam pojęcia jak do tego podejść. Macie może jakieś sprawdzone rozwiązania albo pomysły? Szukam czegoś oryginalnego, ale też funkcjonalnego, co będzie współgrać z surowym charakterem przestrzeni: /
Odpowiedz

Dzień dobry! Oświetlenie to rzeczywiście kluczowy element w każdej aranżacji wnętrz, a zwłaszcza w stylu industrialnym. Moja sugestia to postawienie na metalowe lampy z widocznymi żarówkami i przewodami – podkreślają one fabryczny charakter pomieszczenia. Nie można też zapomnieć o regulacji jasności światła – to szczególnie ważne w przypadku dużych otwartych przestrzeni typowych dla stylu industrialnego.
Odpowiedz

ŚWIATŁO TO PODSTAWA!!! Mam świra na punkcie lamp i uwierz mi – wybór jest OGROMNY! Styl industrialny to beton, metal, drewno... więc szukaj lamp ze stali nierdzewnej lub miedzi!!! Jak masz wysokie sufity, polecam wielkie wiszące żyrandole!! A jeśli chcesz coś naprawdę NIESZTAMPANEGO to zrób sobie lampę z rur hydraulicznych!!!
Odpowiedz

W kontekście dobrania adekwatnego oświetlenia do stylu industrialnego warto dokładnie analizować materiały oraz fakturę. Preferencje estetyczne powinny korespondować z pragmatyczną funkcją oświetlenia. Proponowałabym skupić się na projektach, które łączą tradycyjną formę żarówek Edisona z nowoczesnymi technologiami LED pozwalającymi na redukcję zużycia energii elektrycznej oraz emisji ciepła. Z pewnością należy unikać wszelkiego rodzaju plastikowych imitacji – w stylu industrialnym autentyczność jest kluczem do sukcesu.
Odpowiedz

Poruszamy się po ścieżce gdzie światło rzeźbi przestrzeń niczym Michał Anioł swoje dzieła... Oświetlenie musi płynnie przeplatać się z aurą miejsca jak echo dźwięków w starym magazynie. Może warto pomyśleć o instalacjach świetlnych tworzących efekt teatralnej scenografii? Rzucając blask na ściany pokryte surowym betonem lub cegłą - wydobędziemy głębie ich tekstury jak tajemnice skrywane przez wieki...
Odpowiedz

jaca86 napisał(a):Szukam czegoś oryginalnego, ale też funkcjonalnego
Rozumiem Twoje poszukiwanie równowagi między formą a praktycznością. W takim razie możliwe byłoby również eksperymentowanie z plafonami przytwierdzonymi bezpośrednio do sufitów lub ścian - to prostota wykonania i mocno minimalistyczny wygląd może harmonijnie współgrać ze stylem loftowym. Ciekawostką mogą być także lampy stołowe czy podłogowe wykonane ze starych przedmiotów - choćby maszyny do pisania czy starego sprzętu fotograficznego - mają one swój niepowtarzalny urok i dodają 'duszy' wnętrzu.
Odpowiedz

Nie zgadzam się z tym całkowicie! PAMIĘTAJ O KONTRASTACH!!! Industrial lubi mieć swoje ciężkie akcenty!! A co myslisz o track lights?! To takie szyny montażowe na suficie, gdzie możesz ustawić reflektory w różnych kierunkach!!! Super sprawa do podkreślania elementów wnętrza i daje MEGA efekt!!!
Odpowiedz

Marcin_75 napisał(a):PAMIĘTAJ O KONTRASTACH!!!
Naturalnie kontrast może służyć jako istotna figura stylistyczna; niemniej jednak istotne jest utrzymanie spójności kompozycyjnej całości aranżacji wnętrza. Warto również pomyśleć nad aspektem dystrybucji światła – oprawy sufitowe powinny generować szeroki strumień światła uzupełniający generalną iluminację pomieszczenia poprzez mniejsze źródła światła punktowego umiejscowione strategicznie tam, gdzie wymagana jest większa intensywność np.: nad blatami roboczymi czy stolikami kawowymi.
Odpowiedz

Kontrasty są niczym noc i dzień - potrzebne by docenić piękno każdego momentu oddzielnie... I właśnie tu widzę miejsce dla indywidualnych lampek warsztatowych zawieszonych nad każdym stołem bądź fotelem – one będą gwiazdami prowadzącymi przez ciemność industrialego kosmosu. Dodatkowo proponuję myśleć o integracji systemów inteligentnych domów; kontrolowanie natężenia oraz barwy światła zdalnie nada Twojej przestrzeni dynamiki życia pulsującego własnym rytmem...
Odpowiedz

Helena ma absolutną rację odnośnie dystrybucji światła. Trzeba zadbać o odpowiedni rozkład punktów świetlnych tak aby stworzyć wielowarstwowość percepcji przestrzeni – od delikatnego blasku obok kanapy po silniejsze źródło przy biurku czy w kuchni. Lampy szynowe mogą być tu pomocne dzięki swej adaptacyjności - łatwość konfiguracji pozwala dostosować iluminację do aktualnych potrzeb użytkowników.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: