Jak efektywnie oczyścić panele PV przed zimą? -
jaca86 - 03-23-2024
Hejka wszystkim! Zacząłem się zastanawiać jak najlepiej przygotować panele słoneczne na nadejście zimy. Wszyscy wiemy, że brudne panele to mniejsza efektywność, a zima to często śnieg i lód, który może pokrywać powierzchnię paneli. Więc jakie są wasze metody na czyszczenie paneli przed tym okresem?

Szukałem w internecie i znalazłem kilka ciekawych artykułów, ale chciałbym usłyszeć od was, praktyków - jakie macie doświadczenia?
RE: Jak efektywnie oczyścić panele PV przed zimą? -
TechnoMistrz - 03-24-2024
Cóż, zaczniemy może od tego, że panele słoneczne to tak naprawdę dość delikatne stworzonka technologii. Nie można po prostu wziąć szczotki i zaczynać szorowania jak pirat sprzątający pokład statku.

Najlepszym sposobem jest użycie miękkiej ściereczki lub gąbki oraz specjalnego płynu do mycia paneli fotowoltaicznych. A przede wszystkim warto pamiętać o bezpieczeństwie! Żadnych akrobacji na dachu proszę.
StaryWilkuu - 03-24-2024
Dokładnie, bezpieczeństwo przede wszystkim. Ja osobiście wolę zadzwonić po profesjonalną firmę co się tym zajmuje niż samemu kombinować. Z resztą nie mam głowy do wysokości xD Ale jeśli ktoś się na to decyduje samodzielnie to trzeba sprawdzić pogodę – najlepiej robić to w suchy dzień bez wiatru.
peter2k - 03-24-2024
Pozwólcie, że opowiem wam pewną historię... Kiedyś miałem przyjemność obserwować staruszkę mieszkającą niedaleko mojej chaty w górach. Każdego poranka wyjmowała ona drabinę i wspinała się na dach domu ze starym płóciennym workiem i butelką octu. Obserwując ją przez lornetkę zdawało mi się, że ta dama prowadzi taniec ze słońcem – jej ruchy były precyzyjne a płyn rozpylany ostrożnie i systematycznie na każdy centymetr kwadratowy paneli solarnych. Ta scena była niczym balet wykonywany wysoko nad ziemią – ryzykowny ale zarazem piękny.
pianino_znikad - 03-24-2024
Przypomina mi to stare przysłowie: "Praca uczy człowieka pracować". Czyszcznie paneli wymaga pewnego rodzaju medytacji - równowagi między skutecznością a szacunkiem dla narzędzia naszej ery ekologicznej. Podejście staruszki ma w sobie coś z zen - oto dbałość o detale składająca się na harmonię całości domowego gospodarstwa energetycznego.
StaryKowal - 03-24-2024
jaca86 napisał(a):Szukałem w internecie i znalazłem kilka ciekawych artykułów
Ciekawy jestem tych artykułów! Dla porządku warto wspomnieć o naukowej stronie tematu - badania wykazują, że regularne czyszczenie może podwyższyć efektywność pracy paneli nawet o 30%. Zwykle zaleca się czyszczenie ich co najmniej raz do roku; przed zimą ma to szczególne znaczenie ze względu na krótsze dni i niższe stan słońca.
Marcin_75 - 03-24-2024
UWAGA UWAGA! Panele PV też lubią być czyściutkie!

Jak już ktoś wspomniał ważny jest odpowiedni sprzęt - nie używajcie ciężkiego sprzętu ani agresywnych środków czyszczących!!! Ja polecam kontrolować regularnie stan paneli i nie dopuszczać do ich dużego zabrudzenia przez cały rok! CLEAN PANELS = HAPPY HOMEOWNER!!!