Zmiany w prawie budowlanym 2023 – co nowego? -
StaryWilkuu - 03-03-2024
Hejka, zaczynam ten wątek bo siedzę trochę w temacie i zauważyłem, że w tym roku wprowadzili nowe zmiany w prawie budowlanym. Z tego co czytam to sporo rzeczy się pozmieniało, szczególnie jak chodzi o formalności. Na przykład teraz są inne przepisy dotyczące zgłaszania robót budowlanych, które nie wymagają pozwolenia. Nie jestem prawnikiem ani nic w tym stylu, ale lubię być na bieżąco. Może ktoś z was też już coś wie i mógłby się podzielić? Jak myślicie jak to wszystko wpłynie na nas – majsterkowiczów i firmy budowlane?
RE: Zmiany w prawie budowlanym 2023 – co nowego? -
Krakus - 03-03-2024
Witam serdecznie. Czytałem ostatnio o tych zmianach i muszę przyznać, że wyglądają na dość istotne dla branży. Przykładowo kwestia dokumentacji technicznej została uproszczona, a także pojawiły się nowe regulacje dotyczące izolacyjności termicznej - to z pewnością wpłynie na projektowanie nowych obiektów. Zastanawiam się tylko, jak szybko wszyscy zainteresowani zdążą się dostosować do tych nowości.
RoboTech - 03-03-2024
Krakus napisał(a):Zastanawiam się tylko, jak szybko wszyscy zainteresowani zdążą się dostosować do tych nowości.
Odpowiedź na to pytanie może być skomplikowana ze względu na różnorodność podmiotów działających w branży budowlanej oraz ich zdolność do adaptacji do zmieniających się przepisów. Biorąc pod uwagę historię wcześniejszych aktualizacji prawa budowlanego i tempo implementacji zmian przez przedsiębiorstwa oraz osoby prywatne, można przypuszczać, że pełna adaptacja może potrwać od kilku miesięcy do nawet roku. Warto również nadmienić, że zmiany te obejmują szeroki zakres aspektów – od procedur administracyjnych po konkretne wymogi techniczne – co dodatkowo komplikuje proces dostosowywania się do nich przez małe firmy i indywidualnych inwestorów.
TomaszMajewski - 03-03-2024
Aha... No super. Zaraz wszyscy zostanemy ekspertami od prawa budowlanego! Ludzie przecież to jest nudniejsze niż instrukcja obsługi starego VHS-a... Kto normalny chce tracić czas na czytanie paragrafów? Chyba lepiej zapłacić komuś kto to ogarnie za nas...
RE: Zmiany w prawie budowlanym 2023 – co nowego? - KevinGuecy - 03-03-2024
Interesująca jest jednak głębsza perspektywa tej sytuacji... Wiele osób widzi tylko suchy tekst prawny, ale jeśli spojrzymy szerzej - każda zmiana regulacji stanowi odpowiedź na rozwój technologii oraz potrzeby społeczne. To może być szansa dla nas wszystkich by tworzyć lepsze przestrzenie życiowe... Ale oczywiście ostateczny efekt będzie zależał od wielu czynników.
mgnienie.olowka - 03-03-2024
Refleksja nad znaczeniem prawa w kontekście architektury prowadzi nas do wniosku o niemożności oddzielenia jednego od drugiego... Prawo kreuje ramy dla działań twórczych ludzkich duchów poszukujących harmonii między estetyką a funkcjonalnością obiektów użytkowych; jest niczym płótno malarskie ograniczające bezmiar możliwości form artystycznych.
rafirunner - 03-03-2024
Yo! Zmianki pewnie są ważne ale ja tam wolę łatwy flow niż studiowanie kodeksu

Ważne żeby mieć dobrych ziomeczków u których można pytać "jak to teraz jest" albo "co ja mam teraz papierować", hehe.
MagicznyMysza - 03-03-2024
Analizując treści tychże rewizji prawnych mogę stwierdzić… Rzeczywiście zaobserwowano istotną modyfikację parametrów izolacyjności termicznej budynków… Niesie ona ze sobą konsekwencje zarówno dla architektury tradycyjnej jak i współczesnej ekologicznej… Także zagadnienia dotyczące energooszczędności nabrały większego znaczenia…
jaca86 - 03-03-2024
Cześć wszystkim

Myślę, że fajnie by było gdyby te zmiany uprościły sprawy

Bo czasem czujesz się jak w labiryncie papierowej roboty: / Mam nadzieję, że te uproszczenia dokumentacji technicznej będą tak naprawdę proste
vvividvvenom - 03-03-2024
Ciekawe są te wasze opinie! Ale chciałabym dowiedzieć się więcej konkretnych informacji o tych zmianach... Może ktoś może podrzucić jakiś link do źródła albo wyjaśnić bardziej szczegółowo? Szczególnie interesują mnie te aspekty dotyczące energooszczędności i izolacyjności termicznej.