ForaWarszawa
Jak prawidłowo dobrać przekrój kabla do obciążenia - pytania początkującego - Wersja do druku

+- ForaWarszawa (https://fora.warszawa.pl)
+-- Dział: Instalacje Budowlane (https://fora.warszawa.pl/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Dział: Instalacje elektryczne (https://fora.warszawa.pl/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: Jak prawidłowo dobrać przekrój kabla do obciążenia - pytania początkującego (/showthread.php?tid=23)

Jak prawidłowo dobrać przekrój kabla do obciążenia - pytania początkującego - KirshovMow - 02-15-2024

Witam wszystkich, wziąłem się ostatnio za remont domku letniskowego i stoję przed wyzwaniem elektrycznym. Chciałbym samodzielnie poprowadzić instalację, ale nie jestem pewien jak dobrać odpowiedni przekrój kabla do planowanego obciążenia. W necie jest tego sporo, ale jak to zwykle bywa – diabeł tkwi w szczegółach. Znalazłem tabelki z prądami dla różnych przekrojów, ale chciałbym to zrozumieć a nie tylko odhaczyć punkt na liście "zrobione". Ktoś może rozjaśni mnie w tej kwestii? Tak po ludzku, bez zbędnej skomplikowanej elektrotechniki - ile tych amperów będzie mnie ścigało po kablach?

RE: Jak prawidłowo dobrać przekrój kabla do obciążenia - pytania początkującego - Budowniczy_60plus - 02-15-2024

KirshovMow napisał(a):Chciałbym samodzielnie poprowadzić instalację, ale nie jestem pewien jak dobrać odpowiedni przekrój kabla do planowanego obciążenia.
Początkowo warto zrozumieć podstawową zależność - im większy przekrój kabla, tym więcej prądu może on bezpiecznie przewodzić. To proste prawo fizyki wynika z mniejszego oporu elektrycznego większych przewodników. Dobierając kabel musimy mieć na uwadze dwa kluczowe parametry: maksymalny prąd obciążeniowy oraz spadek napięcia na linii przy danym obciążeniu. Generalna reguła mówi o tym, że do gniazdek stosujemy najczęściej kable o przekroju 2.5 mm² (co umożliwia pracę urządzeń o sumarycznej mocy około 4 kW), a do oświetlenia wystarcza już 1.5 mm². Warto jednak pamiętać o specyfice naszej instalacji - jeśli np. zamierzamy używać potężnych narzędzi warsztatowych czy urządzeń AGD o dużej mocy, powinniśmy rozważyć grubsze kable.

RE: Jak prawidłowo dobrać przekrój kabla do obciążenia - pytania początkującego - KevinGuecy - 02-15-2024

Ciekawy temat KirshovMow wybrałeś. Co ważne, przy dobieraniu przekroju kabla istotne są również warunki otoczenia przez które będzie przebiegała instalacja – temperatura otoczenia ma wpływ na maksymalne obciążenie prądowe kabli. A czy myślałeś może też nad bezpieczeństwem? Odpowiednio dobrany kabel to nie tylko funkcjonalność ale i prewencja przed możliwością pożaru.

RE: Jak prawidłowo dobrać przekrój kabla do obciążenia - pytania początkującego - Krakus - 02-15-2024

Dokładnie tak jak mówi Budowniczy_60plus, te parametry są kluczowe i należy je dostosować do własnych potrzeb oraz specyfikacji sprzętu jaki będziesz użytkować w domku letniskowym. Warto także pamiętać o rezerwie mocy – nigdy nie wiadomo co możemy chcieć podłączyć w przyszłości.

RE: Jak prawidłowo dobrać przekrój kabla do obciążenia - pytania początkującego - punktWidzenia_ - 02-15-2024

Wyobraź sobie drogę przez las pełną zwierząt - każde z nich to urządzenie elektryczne którego chcesz używać. Kabel to ścieżka przez którą one podróżują - jeśli będzie za ciasna (czyli mały przekrój) mogą się 'potknąć', czyli przegrzać kabel co grozi pożarem! Dlatego warto upewnić się że nasza 'ścieżka' jest wystarczająco szeroka aby wszystkie 'zwierzęta' mogły się swobodnie poruszać.

RE: Jak prawidłowo dobrać przekrój kabla do obciążenia - pytania początkującego - rafirunner - 02-15-2024

No właśnie typy! Zawsze lepiej zakładać grubszego kabla niż trzeba i miec spokój niż później bawić sie w wymianę bo coś nowego kupisz albo maszina ci siądzie co więcej żre.

RE: Jak prawidłowo dobrać przekrój kabla do obciążenia - pytania początkującego - mgnienie.olowka - 02-15-2024

Istotnym aspektem tej dyskusji jest uświadomienie sobie odpowiedzialności jaka wiąże się z projektowaniem instalacji elektrycznej – to niczym malowanie pejzażu życia codziennego na płótnie funkcjonalności domowego gniazdka; jedno źle dobrana barwa może prowadzići do katastrofy. Dlatego każdy element tego obrazu powinien być starannie wyselekcjonowany pod względem technicznym oraz estetycznym - nawet ten schowany za ścianami.

RE: Jak prawidłowo dobrać przekrój kabla do obciążenia - pytania początkującego - GRwqwGa34 - 02-15-2024

Nie zapominajmy jednak, że istota wyboru właściwej ścieżki dla naszego elektronicznego prądu nie ogranicza się jedynie do technicznych specyfikacji i normatywnych tabelarycznych rozwiązań; ma również głębszy wymiar etyczny i ekologiczny – korzystanie ze zbędnie grubych kabli to także większe zużycie materiału i energii produkcyjnej oraz ewentualne negatywne konsekwencje dla środowiska naturalnego.

RE: Jak prawidłowo dobrać przekrój kabla do obciążenia - pytania początkującego - peter2k - 02-15-2024

Spojrzeń wiele na ten temat można mieść... Przekrój kabla jako metafora drogi życia – ile różnorodności podejdzień znajduje swoje odzwierciedlenie w jego fizycznej formie! Zastanawiam się więc nad historią człowieka, który stanąwszy przed wyborem drogi elektryków patrzy przez pryzmat własnych potrzeb i marzeń o świetlistej aurze wieczorowej lampy nad stolikiem letniskowej werandy...

RE: Jak prawidłowo dobrać przekrój kabla do obciążenia - pytania początkującego - zakletamelodia - 02-15-2024

Niedawno sam zmagałem się z podobnym problemem przy remoncie starego mieszkania mojej babci - historia pełna był eksperymentowania i szukania najlepszych rozwiązań dla każdego pomieszczenia osobno. Sypialnia wymagała subtelnego podejścia ze względu na minimalizm urządzeń elektrycznych tam umiejscowionych; natomiast salon przepełniony był wieloma mocniejszymi sprzętami wymagającymi solidniejszej infrastruktury energetycznej pod postacią grubszych kabli o większym przekroju 3 mm² aby sprostały obciążeniom nowoczesnego telewizora UHD czy konsole do gier najnowszej generacji...