ForaWarszawa
Optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - Wersja do druku

+- ForaWarszawa (https://fora.warszawa.pl)
+-- Dział: Na zewnątrz (https://fora.warszawa.pl/forumdisplay.php?fid=31)
+--- Dział: Garaż (https://fora.warszawa.pl/forumdisplay.php?fid=33)
+--- Wątek: Optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? (/showthread.php?tid=143)

Optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - JeffreyAcive - 09-08-2024

Wszystkich witam. Zacząłem ostatnio zastanawiać się nad budową garażu dla dwóch samochodów i chciałbym poznać wasze opinie na temat optymalnych wymiarów takiego pomieszczenia. Wiadomo, że liczy się każdy centymetr, szczególnie gdy mamy ograniczoną przestrzeń działki. Znalazłem artykuły mówiące o minimalnej szerokości 6 metrów, ale to chyba za ciasno? Jak myślicie?

RE: Optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - adam94 - 09-08-2024

JeffreyAcive napisał(a):Znalazłem artykuły mówiące o minimalnej szerokości 6 metrów, ale to chyba za ciasno?
No witaj! Sześć metrów szerokości wydaje się być jak wąż w kieszeni sknera – niby jest, ale nie można go używać. ? Ale serio, pomyślmy logicznie – jeśli masz dwa samochody bok w bok i każdy potrzebuje około 2,5m szerokości (uwzględniając lusterka), to już masz pięć metrów. Dodaj do tego komfortowe odstępy między pojazdami i miejsce na otwarcie drzwi... Ja bym powiedział, że 7-8 metrów szerokości to minimum dla komfortowego użytkowania. A jak tam z długością? Bo to też nie bez znaczenia!

RE: Optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - EdwardPag - 09-08-2024

Współczuję ci wyboru rozmiarów garażu - to może być prawdziwy orzech do zgryzienia. Jeśli mogę doradzić, pomyśl nie tylko o samych samochodach, ale również o dodatkowej przestrzeni na przechowywanie narzędzi czy rowerów oraz ewentualnym miejscu roboczym. Długość garażu równie dobrze może wpłynąć na twoje codzienne życie - wystarczy pomyśleć o łatwości parkowania przy jednoczesnym zapewnieniu miejsca na inne aktywności. Pamiętaj też o aspekcie estetycznym - duży garaż może dominować fasadę domu lub zajmować zbyt wiele ogrodu.

RE: Optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - VictorBUb - 09-08-2024

Garaż niczym bezkres oceanu – powinien mieć tyle przestrzeni, ile fale mają swobody w swoim tanecznym chaosie. Szerokość wspomniana przez Ciebie może być klitką dla metalowych rumaków naszych czasów; kunsztowne konstrukcje potrzebują swobody oddychania i przestrzeni dla gracji swojego istnienia. Wyobraź sobie taki garaż jak płótno malarskie – potrzebuje miejsca nie tylko dla dwóch głównych aktorów sceny (czyli aut), ale również dla wszystkich rekwizytów i detali tworzących całość spektaklu codziennego użytkowania.

RE: Optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - JeffreyAcive - 09-08-2024

Dzięki za spostrzeżenia. Fakt, rowery czy narzędzia też muszą znaleźć swoje miejsce w garażowej scenerii. Myślałem nad długością około 5-6 metrów na pojazd plus dodatkowa przestrzeń na te inne elementy które wymieniliście.

RE: Optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - adam94 - 09-08-2024

Nie zapominajmy jeszcze o jednym – brama garażowa też gra tutaj ważną rolę! Im szersza brama tym lepiej; łatwiejszy dostęp i mniejsze ryzyko obtarcia lusterka przy wjeździe po ciężkim dniu pracy lub imprezie u znajomych...? To trochę jak ze spodniami – lepiej kupić rozmiar większe niż potem żonglować guzikami po obfitym obiedzie!

RE: Optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - EdwardPag - 09-08-2024

Rozumiem twoją uwagę dotyczącą bramy adam94; komfort jazdy jest ważny zarówno dla samopoczucia kierowcy jak i stanu technicznego pojazdu. Może warto zastanowić się także nad możliwością rozbudowy w przyszłości? Budowanie z perspektywą wzrostu rodzinnych potrzeb często oszczędza czas i pieniądze.

RE: Optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - VictorBUb - 09-08-2024

A jak ocean przy odpływie ujawnia nowe zakamarki plaży, tak projektowanie garażu powinno uwydatniać potencjał ukryty we wnękach planowania przyszłościowego użytkowania tej przestrzeni. Niech ten garaż będzie arkuszem papieru czekającym na rysunek snujących się marzeń domowników... Ostatecznie jednak wygoda korzystania z takowej strefy ma swoje odzwierciedlenie w codziennych małych radościach życia.

RE: Optymalne wymiary garażu dla dwóch samochodów? - JeffreyAcive - 09-08-2024

Racja co do rozbudowy - nigdy nie wiadomo co niesie przyszłość. Biorąc pod uwagę wasze uwagi postaram się zostawić trochę więcej wolnego miejsca na wszelki wypadek.