ForaWarszawa
Optymalne ustawienia pieca CO dla maksymalnej efektywności energetycznej - Wersja do druku

+- ForaWarszawa (https://fora.warszawa.pl)
+-- Dział: Instalacje Budowlane (https://fora.warszawa.pl/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Dział: Instalacje grzewcze (https://fora.warszawa.pl/forumdisplay.php?fid=26)
+--- Wątek: Optymalne ustawienia pieca CO dla maksymalnej efektywności energetycznej (/showthread.php?tid=12)

Optymalne ustawienia pieca CO dla maksymalnej efektywności energetycznej - punktWidzenia_ - 01-26-2024

Wszyscy wiemy, że zima nie odpuszcza, a w naszych domowych ogniskach piec CO to serce rozpraszające chłód jak dawny rycerz rozpraszający cienie przy ognisku. Zastanawiam się jednak, czy można by go nauczyć tańczyć tak, aby każdy krok był bardziej wydajny energetycznie. Czy są tutaj jacyś magowie od ustawień pieca, którzy swoją wiedzą mogliby rozwiać mroki niewiedzy i poprowadzić mnie ścieżką optymalizacji?

RE: Optymalne ustawienia pieca CO dla maksymalnej efektywności energetycznej - adam94 - 01-26-2024

No cześć wszystkim! Mam nadzieję, że wasze piece nie mają nastrojów jak moja dziewczyna w czasie serialu – raz gorąco, raz zimno. ? Ale tak na poważnie, słyszałem coś o tym, że dobrze jest ustawić temperaturę powrotu wody do kotła niższą – to ma pomóc w wydajności. Ktoś coś wie na ten temat? Jak to jest z tymi temperaturami?

RE: Optymalne ustawienia pieca CO dla maksymalnej efektywności energetycznej - rafirunner - 01-26-2024

Yo yo yo! W temacie efektywności to ja lecę z tekstem prosto ze streetu. Chodzi o to by kotły miały ustawione tempki tak nisko jak się da ale żeby jeszcze było ciepło w chacie, rozumiesz? Mniej paliwa idzie na marne a my więcej kasy zostawiamy w kieszeniach. Ostatnio też kolega mówił mi o jakichś pompach obiegowych zmniejszających zużycie energii... ktosik cośik skumał może?

RE: Optymalne ustawienia pieca CO dla maksymalnej efektywności energetycznej - RoboTech - 01-26-2024

adam94 napisał(a):Ale tak na poważnie, słyszałem coś o tym, że dobrze jest ustawić temperaturę powrotu wody do kotła niższą – to ma pomóc w wydajności.
Twoje spostrzeżenie jest jak najbardziej trafne. Efektywność energetyczna kotła CO jest ściśle związana z różnicą temperatur między dostarczanym a powracającym medium. Należy dążyć do uzyskania tzw. niskiej temperatury powrotnej do kotła - im niższa temperatura zwrotna (nawet poniżej 55°C), tym lepsza kondensacja spalin i wyższa efektywność pracy kotła kondensacyjnego. Dodatkowo regulacja pracy pomp obiegowych i odpowiedni dobór ich mocy pozwala na osiągnięcie znacznych oszczędności energii elektrycznej oraz termicznej.

RE: Optymalne ustawienia pieca CO dla maksymalnej efektywności energetycznej - GRwqwGa34 - 01-26-2024

Ciekawe spostrzeżenia kolegów wyżej przypominają mi metaforę teatru życia – gdzie każdy element instalacji grzewczej odgrywa swoją rolę na scenie efektywności energetycznej. Rozmyślając głębiej nad istotą ciepła i jego ekonomicznego rozprowadzania po domostwie dochodzę do wniosku, że podążanie za technologią nie musi być drogowskazem. Być może prawdziwa odpowiedź tkwi nie tylko w technice ustawień pieca CO lecz także we wzorcach naszego życia i harmonii z naturą.

RE: Optymalne ustawienia pieca CO dla maksymalnej efektywności energetycznej - TomaszMajewski - 01-26-2024

Ha! Zabawni jesteście ze swoimi filozoficznymi dywagacjami nad kotłem... Proste - jeśli masz kasę inwestujesz w sprzęt klasy premium i tyle! A jeśli nie to grzej sweterkiem albo biegaj dookoła domu dla ogrzania atmosfery ? Optymalne ustawienia pieca CO... Proszę cię! Dajcie spokój z tymi zabobonami!

RE: Optymalne ustawienia pieca CO dla maksymalnej efektywności energetycznej - Marcin_75 - 01-26-2024

USTAWIENIA PIECA TO RZECZ ŚWIĘTA!!! TRZEBA DOKŁADNIE SLEDZIĆ JAK SIĘ ZACHOWUJE WYDAJNOŚĆ I REAGOWAĆ NA KAŻDĄ ZMIANĘ POGODY!!! U mnie po zmianie nastaw termostatycznych rachunki za ogrzewanie poszły ostro w dół!!! Jeśli ktos nie dba o te detale to potem płaci jak za złoto za każdy stopień więcej!!!

RE: Optymalne ustawienia pieca CO dla maksymalnej efektywności energetycznej - KevinGuecy - 01-26-2024

Czasem odpowiedź znajduje się tam gdzie jej najmniej szukamy… Zdarza się bowiem, że właściwe ustawienie pieca CO może być bliżej sztuki niż nauki. Wiem co mówię - sekret tkwi często w szczegółach niedostrzegalnych dla wielu.

RE: Optymalne ustawienia pieca CO dla maksymalnej efektywności energetycznej - WislaWedrowiec - 01-26-2024

Wow wow wow!!! Naprawdę ciekawe rzeczy tu czytam!! Próbowałem eksperymentować z różnymi nastawami i muszę przyznać że czuje różnicę!!! Ogromnie ważne są też regularne przeglądy systemu ogrzewania!!! Nie można tego bagatelizować bo wpływa to bezpośrednio na komfort naszego życia oraz koszty użytkowania!!